eur:
393.77
usd:
364.94
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A legkiválóbbak indulnak a szervátültetettek Európa-bajnokságán

A legkiválóbbak indulnak a szervátültetettek Európa-bajnokságán

Vasárnap indul Finnországba a magyar csapat a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságára. Az idén 9. alkalommal megrendezett sporteseményre 45 szervátültetett és 3 művesekezelt sportoló utazik 15 tagú kísérő csoporttal - mondta az InfoRádiónak a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke.

„Nyolc sportágban rendezik ezt a játékot, mindben lesz résztvevőnk. Csak olyan sportágak szerepelnek, ahol test a testtel nem küzd, lehetőség szerint nem is érintkezik, tehát a kontaktsportok ki vannak zárva. Marad az atlétika, tollaslabda, tenisz, asztalitenisz, úszás, bowling, darts és pétanque” - mondta Berente Judit.

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke jelezte, a sportolók közül 7 junior, illetve 3 művesekezelt.

„A legrégebben operált versenyzőnk Jung Andrásné, aki tollaslabdában indul, ő már az 1999-es világjátékon is indult. Nagyon eredményes és egyébként ő az atlétika-válogatott edzője is.

Az úszók között indul Gyurkó Alexandra, aki nyolc hónaposan kapott májszegmentet az édesanyjától, idén érettségizett, tavaly a világjátékon nagyon szép eredményt ér el, a fogyatékos sportoló kategóriában az Év sportolójává is választották.

Az atléta Gelencsér Róbert vesetranszplantált, tavaly a világjátékon a legkiemelkedőbb férfi sportoló díját is megkapta. Az indulók között vannak fiatalabbak, idősebbek, de mindenképpen a legkiválóbbak” - hangsúlyozta Berente Judit.

A Magyar Szerátültetettek Szövetségének elnöke elmondta, a magyar transzplantációs adatok alapján veséből végeznek a legtöbbet, így a csapattagok nagy része vesetranszplantált.

„Májtranszplantáltak is szép számmal vannak és van három tüdőátültetett csapattag is, illetve három sportolónk, aki kombinált máj- és vesetranszplantáción esett át. Idén nem lesz szívátültetettünk, ketten befejezték a versenyszerű sportolást, a röplabda csapat pedig idén nem indul az Európa-játékon” - tette hozzá Berente Judit.

(Fotó: Facebook)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×