eur:
389.16
usd:
361.38
bux:
68431.13
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

2 ellenzéki párt biztosan elmegy a jövő heti ötpárti egyeztetésre

Információink szerint a háromból 2 ellenzéki frakció biztosan elmegy a Miniszterelnökség által a kanadai szabadkereskedelmi megállapodásról kezdeményezett jövő heti ötpárti egyeztetésre.

Az Európai Bizottság legutóbbi állásfoglalása alapján a Kanada és az Európai Unió között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás nem vegyes szerződés, tehát elég Brüsszelben rábólintani, a tagállamok parlamentjeinek nem szükséges ratifikálniuk.

Ám a magyar Országgyűlés összpárti konszenzussal nemrég az LMP-s Schiffer András javaslatára elfogadta, hogy parlamenti ratifikáció nélkül nem fogadható el ilyen szabadkereskedelmi megállapodás.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, a brüsszeli csúcstalálkozó után nyilatkozott a kérdésről.

Úgy látom, hogy bár ezt nem mondták ki – én ugyan kérdeztem, de nem kaptam választ erre a kérdésre –, hogyha a kanadait nem kell ratifikálni a nemzeti parlamenteknek, ez azt jelenti, hogy az amerikait se kell? Szerintem ez egy súlyos kérdés” - fogalmazott a miniszterelnök.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délután jelentette be, hogy a kormány ötpárti egyeztetést kezdeményez a kérdésről.

„Mert egyébként demokratikus legitimációval nem rendelkező bürokraták majd eldöntik, hogy az jó vagy nem jó Európának. (...) Ez megengedhetetlen, ezen az úton nagyon gyorsan vissza kell fordulni, és a nemzeti szuverenitást igenis, például a parlamenti fölhatalmazások tekintetében erősíteni kell” - mondta Lázár János.

Az ellenzéki frakciók közül az MSZP később alakítja ki álláspontját a kérdésről, a Jobbik és az LMP azonban várhatóan részt vesz az ötpárti egyeztetésen. Szél Bernadettet, az LMP társelnökét hallják.

„Nagyon fontos az, hogy Magyarország fel tudjon lépni a saját érdekében, és álláspontunk szerint ez azt jelenti, hogy a CETÁ-nak nemet kell mondanunk” - mondta Szél Bernadett.

Az LMP szerint ugyanis az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió között tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményhez hasonlóan a Kanadával tervezett paktum is csak ártana mind az uniónak, mind Magyarországnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×