eur:
394.42
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Augusztus végéig tart az ásatás a József nádor téren

A József nádor téri építkezés előtti feltáráson eddig egy 17. századi muszlim temető és egy késő középkori falu nyomaira bukkantak - mondta az ásatást vezető régész. Időjárástól függ, hogy mikor fejezzük be a feltárást, de nagyjából valamikor augusztus végén – közölte Tóth Anikó.

„A feltárást május 23-a óta végezzük, előtte gépi földmunkával leszedtük a térről azt a mennyiségű földet, amivel még nem sértettünk régészeti emlékeket” - ismertette az ásatásvezető régész.

Elmondta, hogy a területen két különböző időszakból maradtak régészeti leletek.

„A későbbi – amivel most elsősorban foglalkozunk – egy 17. századi temető, aminek a maradványait tárjuk fel. Ez egy igen nagy méretű, normális polgári temető” - ismertette.

Elmondta, hogy az itt talált leletek egy része, a csontok a Természettudományi Múzeum Embertani Tárába kerülnek, ahol az antropológus megvizsgálja őket.

„A temetőben van néhány turbános sírkő, amelyek a Budapesti Történeti Múzeum gyűjteményébe kerülnek. Ezek alapján úgy tűnik, hogy nem keresztény, hanem muszlim temető volt. De azt nem tudjuk megmondani, hogy bosnyákok voltak, vagy egyéb balkáni népesség, akik a muszlim hitet vallották. Valószínűleg nem törökök, mert törökök nem voltak itt ennyien, de mindenképpen muszlim hitűek voltak” - mondta Tóth Anikó.

„Az biztos, hogy nagyon sok munka vár még ránk: eddig 225 temetkezés került elő, amiből még nincs mind feltárva, de már a vége felé járunk. Még várható egy későközépkori település maradványainak feltárása is” - közölte az ásatásvezető régész.

Időjárástól függ, hogy mikor fejezzük be a feltárást, de nagyjából valamikor augusztus végén – tette hozzá Tóth Anikó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×