eur:
389.96
usd:
362.97
bux:
68070.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tarlósnak tetszik a kórház-átalakítási javaslat

Négy szuperkórház lesz Budapesten, de a Szent János kórház nem tartozik majd ezek közé a csúcsintézmények közé. A főpolgármester nívósnak nevezte az egészségügyi államtitkár előterjesztését, de alapvetően nem támogatja azt a javaslatot, amelyet a kormány elfogadott.

Az Etele téren, a kelenföldi vasúti és távolsági autóbusz-pályaudvar, több budapesti busz és villamos, az M4-es metró végállomása, valamint az M1-es és M7-es autópályák bevezető szakaszának szomszédságában épülhet fel az új budapesti szuperkórház.

Az InfoRádió kormányzati forrásai szerint a kabinet már azzal is elégedett lenne, ha a 2018-as parlamenti választásra az új intézmény alapozása készülne el.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten beszélt a fővárosi kórházi rendszer átalakításáról.

Észak-Pesten a Honvédkórház megerősítésével az egész infrastruktúra képes lesz az észak-pesti lakosság ellátására. Dél-Pesten az egészségügyi kormányzat javaslatát elfogadva a Szent István és a Szent László kórház fogja a pesti és a környékbeli lakosságot ellátni, Dél-Budán egy új, XXI. századi szuperkórházat épít fel a kormányzat, ez Kelenföld térségében fog megvalósulni. Észak-Budán szintén lehetőséget lát a kormány arra, egy következő fejlesztési periódusban, hogy egy új szuperkórház, egy centrum létesülhessen.”

Ez az új centrum már most is létezik. A Kútvölgyi kórház veszi át ugyanis a Szent János több funkcióját. Ráadásul sportellátási központot is kialakítanának. Lázár János szerint szakmai alapon döntöttek, a főpolgármester viszont ezt politikainak tartja.

Nekem úgy tűnt, ha jól értelmeztem a megbeszélésből, hogy erősebb a szakmai preferencia a János mellett, úgy látszik, hogy a politikai preferencia másképp rendelkezett.”

Tarlós István az egészségügyi államtitkárral egyeztetett a javaslatról.

A gyengébb verziónak tűnt az Etele téri megoldás, az erősebbnek a János kórház környezete, ez nem így alakult, hanem a gyengébbnek tűnő megoldásról született kormányhatározat. Az egyéb felújítandó kórházaknak a preferencia sorrendje is másként alakult, például pillanatnyilag mintha kimaradt volna az óbudai Margit kórház, amit sokan nagyon rossz néven veszünk.”

A főpolgármester az Ónodi-Szűcs Zoltán által jegyzett kórház-átalakítási javaslatot nagyon nívósnak nevezte. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×