eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A költségvetésről tárgyal ma is a parlament

Az Országgyűlés ma folytatja a jövő évi költségvetés szerdáról elnapolt általános vitáját. A képviselők több mint tizenhárom órában szólhatnak hozzá a kabinet indítványához.

Az ülésnap reggel 8 órakor kezdődik, a büdzsé - összesen harminc órás időkerettel kiírt - általános vitája várhatóan az esti órákban ér véget a kormány legfeljebb félórás zárszavával.

Az általános vitát szerdán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyitotta meg, aki előterjesztői expozéjában azt mondta, kiszámíthatóság és biztonság jellemzi a 2017-es központi költségvetést, amely az adócsökkentés és az otthonteremtés büdzséje is. A büdzsé 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 0,9 százalékos inflációval és 2,4 százalékos uniós módszertan szerinti államháztartási hiánnyal számol - fejtette ki a tárcavezető, aki hangsúlyozta, jövőre csökken a legfontosabb élelmiszerek áfakulcsa; több pénz lesz például oktatásra, egészségügyre, a jóléti szférára.

A vita elején az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Költségvetési Tanács (KT) elnökei is megalapozottnak nevezték a javaslatban szereplő adatokat.

Szűcs Lajos, a Fidesz vezérszónoka felszólalásában kiemelte, a 2017-es költségvetés garantálja, hogy mindenki egy újabb lépést tehessen előre, majd kitért arra is, hogy a jövő év a lakásépítés éve lesz Magyarországon, a büdzsé ugyanis több mint 200 milliárd forintot fordít az otthonteremtés támogatására.

Hargitai János, a KDNP vezérszónoka úgy fogalmazott, a polgári kormány még soha nem terjesztett be olyan költségvetési javaslatot, amely ennyire kedvező lenne a családoknak. Ezzel szemben Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője úgy értékelt, hogy az előterjesztés az emberek többségének semmilyen reményt nem ad, miközben a gazdagokat még jobban támogatja. A szocialista politikus szerint ugyanis a büdzsé alapjaiban elhibázott, és a társadalom kettészakítottságát, valamint Magyarország régiós országoktól való lemaradását erősíti.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka egy "kiszáradt gazdaság" költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét. Aláhúzta, a kormány még a 2015-ös büdzsével sem számolt el, továbbá kitért arra is, hogy az áfacsökkentés egy átlagos család fogyasztói kosarának 6-7 százalékát érinti csupán.

Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka szerint további leszakadást eredményez és a magánérdekeknek kedvez a kormány javaslata. Ez a költségvetés a ma rendelkezésre álló alternatívák között a legrosszabb választás - fogalmazott, kiemelve, hogy pártja a vitában be kívánja bizonyítani, van alternatíva, ki lehet vezetni Magyarországot abból a zsákutcából, ahová az elmúlt években jutott.

Az Országgyűlés mai ülésén napirendek között szerepel még a szerzői jogok és a szerzői joghoz kapcsolódó jogok közös kezeléséről szóló törvényjavaslat, amelyet az igazságügyi miniszter nyújtott be a Háznak.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×