eur:
388.36
usd:
360.33
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Megkezdődött a jövő évi költségvetés vitája

A nemzetgazdasági miniszter szerint kiszámíthatóság és biztonság jellemzi a jövő évi költségvetési tervezetet, az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács elnöke pedig szintén megalapozottnak tartotta a dokumentumot. Megkezdődött az Országgyűlésben a 2017-es büdzsé vitája.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a jövő évi költségvetés országgyűlési vitájában is megismételte, hogy az adócsökkentés és az otthonteremtés büdzséje lesz a 2017-es.

"Kiszámíthatóság és biztonság. Ez jellemzi a 2017-es költségvetési törvényjavaslatot."

A kabinet fő célkitűzéseként Varga Mihály az állam hiány nélküli működését jelölte meg.

"A jövő évi költségvetés 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 0,9 százalékos inflációval és 2,4 százalékos uniós módszertan szerinti államháztartási hiánnyal számol. A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvény előírásának megfelelően 71,9 százalékra csökken az adósságmutató, amely 1,6 százalékponttal alacsonyabb a 2016. évinél."

A miniszter expozéjában megerősítette, hogy január 1-jétől 5 százalékra csökken a tej, a tojás és a baromfihús áfakulcsa, az éttermi szolgáltatások és az internet általános forgalmi adója pedig 18 százalékra mérséklődik.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke felszólalásában megalapozottnak tartotta a tervezetet.

"A törvényjavaslat - egy előírás kivételével - megfelel az alaptörvényben, a stabilitási törvényben, valamint az államháztartásról szóló jogszabályban meghatározott követelményeknek."

Hasonlóan látta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke is.

"A költségvetési törvényjavaslat ismét dinamikus GDP-bővüléssel számol és a Költségvetési Tanács úgy látja, hogy ezt megfelelően alátámasztják a növekedés forrásai."

Kovács Árpád beszámolt arról is, hogy a kormány a Költségvetési Tanács észrevételei nyomán elismerte az esetlegesen alacsonyabb növekedésből, valamint a drágább adósságfinanszírozásból eredő kockázatokat és 10 milliárd forinttal megemelte az országvédelmi alap előirányzatát, a felhasználás szabályainak szigorítását azonban nem tartotta indokoltnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatni fogja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatni fogja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×