eur:
392.81
usd:
365.44
bux:
66607.35
2024. április 26. péntek Ervin

Állatok a Parlamentben

A környezetvédelemről, közlekedésről, agráriumról és a foglalkoztatásról is szó esett a költségvetés tárgyalásának első napján szerda este a Parlamentben. A Jobbik állatvédő szervezetek támogatását növelné.

Fidesz: folytatódnak a közlekedés-fejlesztési programok

Manninger Jenő a közlekedésről és környezetvédelemről beszélt, mint mondta, ez a kettő össze is kapcsolódhat, ennek példájaként említette a Jedlik Ányos tervet, amely az elektromos autózás elterjedését is segíti. A programra 3 milliárd forintot különítettek el.

Emellett kiemelte, hogy mind a közlekedési, mind a környezetvédelmi sorokon nőtt a támogatás összege, emellett költenek a közúti közlekedésbiztonság javítására, a Budapest-Belgárd vasútvonal kiépítésére is.

MSZP: egyre több pénzt költ magára az állam

Tukacs István szerint az állam saját magára egyre több pénzt költ és nem képes a kormány "nullás" költségvetést készíteni, pedig már jelentősen csökkentették a kiadásokat.

Ezzel kapcsolatban azt mondta, több forrást kellene a költségvetésbe csatornázni, például a Magyar Nemzeti Bank (MNB) teljes hasznát és nem csak egy részét.

Szóba hozta a nyugdíjak ügyét is, szerinte nem feltétlenül szükséges a svájci indexáláshoz visszatérni, hogy a legalacsonyabb nyugdíjakat is emeljék és a 0,9 emelést nem nevezte valós nyugdíjemelésnek.

Fidesz: remélhetőleg az Agrár Marketing Centrum visszakerül a minisztériumhoz

Font Sándor az agrárium helyzetéről beszélt, elmondása szerint nem jelenthető ki, hogy az egész ágazat rendben van, most éppen a tejtermelők érezhetik úgy, hogy baj van, és nem tesz meg mindent a kormány. Hozzátette ugyanakkor, hogy ezt a helyzetet nem a kormány, hanem a tejkvóta felszabadítása és az Oroszország elleni szankciók okozták.

Kitért arra is, hogy az iskolatej és iskolagyümölcs programra "nem győzik" az összegeket beállítani, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a marketing feladatokat jelenlegi formájában nehezen ellátni képes Agrár Marketing Centrum visszakerül a minisztériumhoz.

A Jobbik állatvédő szervezetek támogatását növelné

A jobbikos Egyed Zsolt felszólalásában állatvédő szervezeteknek kért nagyobb támogatást hangsúlyozva, 105 módosító javslatot nyújtott be annak érdekében, hogy a régóta működő, megbecsült szervezetek még nagyobb hatásfokkal tudjanak működni a jövőben.

Kiemelte, a kormánynak országos ivartalanítási akciót kellene indítani a kóbor állatok számának csökkentése érdekében.

KDNP: már csak az nem dolgozik, aki nem akar

Aradszky András a kormány gazdaságpolitikáját méltatva azt mondta, annak köszönhetően annyi új munkahely jött létre, hogy "már csak az nem dolgozik, aki nem akar".

Hozzátette: folytatják a már megkezdett irányt, hogy elérjék az egymillió új munkahelyet. Jelezte, hogy 2010-hez képest 400 ezerrel több munkahely van, így időarányosan jól állnak.

LMP: a gazdagoknak kedvez a költségvetés

Szél Bernadett, az LMP társelnöke felszólalásában hazugságnak nevezte a kormányoldal azon állítását, hogy a jövő évi büdzsével mindenki előre léphet egyet. A gazdagok egy kilométert előre szaladhatnak, a szegényeknek pedig még vissza is kell lépniük - fogalmazott az ellenzéki politikus, aki a Fidesz történelmi bűnének nevezte, hogy egy olyan közmunkarendszert hozott létre, amely konzerválja a szegénységet.

Az LMP politikusa alapvető fontosságúnak nevezte a bérszínvonal emelését a dolgozói szegénység csökkentése érdekében, ugyanakkor szerinte ilyen elem nem található a 2017-es büdzsé tervezetében.

Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár válaszában elmondta, a kormány munkahelyteremtési programjának sikerét jelzi, hogy míg 2007-2011 között csökkent a magyar foglalkoztatottak száma, addig 2012-től úgy dolgozott egyre több ember Magyarországon, hogy közben Európában csökkent a foglalkoztatottság.

A nemzetgazdasági tárca államtitkára a jövő évi költségvetés megalapozottságát hangsúlyozta az előterjesztés szerdai parlamenti vitájában, míg mások a rendvédelmi dolgozók illetményfejlesztéséről és a családtámogatásról beszéltek.

A nemzetgazdasági tárca államtitkára a jövő évi költségvetés megalapozottságát hangsúlyozta az előterjesztés szerdai parlamenti vitájában, míg mások a rendvédelmi dolgozók illetményfejlesztéséről és a családtámogatásról beszéltek.

NGM: megalapozott a büdzsé

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a költségvetés megalapozottságával kapcsolatban azt mondta: erénynek tekinti, hogy a büdzsé stabil, a többletbevételek pedig még a többletkiadásokat is lehetővé tesznek. Szerinte mindezek miatt jövőre sem merülhetnek fel olyan kockázatok, amelyeket a tartalékkal ne lehetne megoldani.

Rámutatott arra is: a kormány olyan átcsoportosításokat nem hajthat végre, amelyek felborítanák a büdzsét.

Az egészségügyi béremeléssel kapcsolatban összeget nem tudott mondani, de jelezte: a céltartalék erre 180 milliárd forint, a konkrét keret azonban az egyeztetéseket követően alakul ki.

A bértárgyalások gyors lezárását reméli az EMMI

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár reményét fejezte ki az egészségügyet érintő bértárgyalások gyors lezárásával kapcsolatban.

Az ágazat helyzetéről szólva azt mondta: nem tud olyan problémát, amelyet a mostani kormány hozott volna létre, amely ne álltak volna fenn 2010-ben.

Fidesz: folytatódik a rendvédelmi dolgozók illetményfejlesztése

Ágh Péter (Fidesz) arról beszélt, hogy folytatódik a rendvédelmi dolgozók illetményfejlesztése, ezért a bérük 2019-ig évente átlagosan öt százalékkal emelkedik.

2017-ben is kiemelt cél, hogy minden településen fokozott legyen a rendőri jelenlét, ehhez kapcsolódóan a Belügyminisztérium egy képzési koncepciót alakított ki - közölte.

Az elmúlt öt évben jelentős csökkent az emberölések, a testi sértések, a rablások, a személygépkocsi-lopások és az önkényes járműelvételek száma - mondta.

A nyomozáseredményességi mutató 47,4 százalékról 51,4 százalékra nőtt, harminc százalékkal csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma - folytatta.

A büdzsé több mint 53 milliárd forint többletforrást biztosít a Belügyminisztérium számára - említette.

MSZP: a kormány nem akar segíteni az elesetteken

Korózs Lajos (MSZP) kijelentette, hogy a kormány nem kíván segíteni az elesett embereken, miközben saját működésére egyre több pénzt szán.

A tágan értelmezett szociális területekre arányaiban kevesebb jut a GDP-ből jövőre, mint idén - tette hozzá. A nyugdíjak tervezett, 0,9 százalékos növelését a képviselő megalázóan kevésnek nevezte.

KDNP: a szocialisták eladósították az országot

Hollik István (KDNP) azt mondta, hogy 2007-ben sokkal kedvezőbb világgazdasági és biztonsági helyzetben a szocialista kormányok felelőtlen és sikertelen költségvetési politikájukkal eladósították az országot, és pénzt vettek el az emberektől, a mostani kormány viszont egy sokkal rosszabb gazdasági és biztonsági környezetben is komoly eredményeket tud elérni.

A Jobbik a családtámogatásról

Novák Előd (Jobbik) kiszámítható, inflációkövető családtámogatási rendszer szükségességéről beszélt. Hozzátette, hogy a gyes és az anyasági támogatás, ha csak kis mértékben is, de végre emelkedni fog.

A politikus az ország egyik legkomolyabb problémájának a népességfogyást nevezte.

Kormány: visszaépült a 13. havi nyugdíj

Banai Péter Benő államtitkár az elhangzottakra reagálva elmondta, hogy a nyugdíjak reálértékének növekedése minden évben meghaladta az inflációét, ennek köszönhetően a korábban elvett 13. havi nyugdíj vásárlóerő-értéken számítva visszaépült.

Egyetértett azzal a céllal, hogy erősíteni kell a népesedési fordulatot, ezért a kormány mindent megtesz, a jelentős fordulatot végrehajtották.

  
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×