eur:
393.54
usd:
364.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Népszavazás, GDP, ENSZ-közgyűlés – a nap hírei

Elrendelte a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazást az országgyűlés; az ellenzéki pártok bírálták a döntést. 2020-ig 3 százalék fölötti GDP-növekedéssel számol a kormány. Elfogadhatatlannak tartja a Pedagógusok Szakszervezete a szakgimnáziumi kerettanterv tervezett átalakítását.

Elrendelte a kormány által kezdeményezett kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazást az Országgyűlés. Az ellenzéki pártok bírálták a döntést. Az Európai Bizottság pedig pontos tájékoztatás kér a budapesti döntésről. A testület szerint ugyanis a kvótarendszer minden tagállam számára kötelező érvényű. Magyarországnak 1.294 menekültet kellene befogadnia a tavaly ősszel meghatározott 160 ezres számból.

2020-ig 3 százalék fölötti GDP-növekedéssel számol a kormány. Az előrejelzés alapján a jövő évi 0,9 százalékos, illetve a 2018-as 2,4 százalékos infláció után következő két évben 3 százalékkal nőnek majd a fogyasztói árak. Az emelkedő inflációval szemben a reálbérekre lassuló növekedést jelez a prognózis.

A párizsi klímaegyezmény melletti kiállásra, a dokumentum mielőbbi ratifikálására és végrehajtásra kérte az országgyűlést a köztársasági elnök. Áder János hangsúlyozta: több parlamenti cikluson átnyúló feladatokról van szó, ezért fontos, hogy a képviselők egységesen támogassák szavazatukkal a javaslatot. A dokumentumot aláíró 174 ország vállalta, hogy kibocsátás-csökkentési erőfeszítéseket tesz az átlaghőmérséklet emelkedésének 2 Celsius-fok alatt tartásáért.

A béke és a biztonság új kihívásairól vitáznak a világszervezet tagországainak külügyminiszterei az ENSZ-közgyűlésén. A résztvevők panelbeszélgetésekben vitatják meg a világszervezet békefenntartó tevékenységének eddigi eredményeit, és a feladatok esetleges átszervezését. A tanácskozáson felszólaló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: korábbinál jóval több erőfeszítést követel a béke és a biztonság fenntartása. Szerinte a legnagyobb fenyegetést a terrorista szervezetek erősödő hálózata, különösen az Iszlám Állam terjeszkedése jelenti.

Mintegy 300 millió forintot biztosít a pesthidegkúti uszoda-beruházáshoz a kormány - közölte a támogatásról szóló szándéknyilatkozat aláírásakor a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály, aki a főváros 2. és 3. kerületének országgyűlési képviselője is, kiemelte: a kabinet továbbra is lehetőséget szeretne adni arra, hogy az ilyen jellegű sportcélú beruházásoknál a társasági adó bizonyos részét fel lehessen használni.

Átalakul a könyvvizsgálók közfelügyeleti rendszere, miután a parlament megszavazta az erről szóló törvény módosítását - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az elfogadott változás több jogosultságot és végső felelősséget biztosít 2017-től a Nemzetgazdasági Minisztériumban működő Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Hatóságnak a könyvvizsgálók, könyvvizsgáló cégek nyilvántartása, továbbképzése, minőség ellenőrzése, valamint a könyvvizsgálatra vonatkozó speciális szabályok területén.

Az élelmiszeripar stratégiai jelentőségét hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter a budapesti nemzetközi élelmiszer ipari kiállítás megnyitóján. Fazekas Sándor emlékeztetett arra, hogy az ágazat 100 milliárd forint támogatást kap a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program forrásaiból, és folytatódik az adócsökkentés: jövőre a tej, a tojás és a baromfihús, illetve az éttermi szolgáltatás áfája mérséklődik.

Elfogadhatatlannak tartja a Pedagógusok Szakszervezete a szakgimnáziumi kerettanterv tervezett átalakítását. Galló Istvánné, az érdekképviselet elnöke az InfoRádióban azt mondta: a szaktárca véleményezésre csak a közismereti tantervet küldte el az érdekképviseleteknek, javaslataikat május 11-ig kell megtenni. A tervezet szerint a közismereti tárgyak, mint például a magyar nyelv és irodalom, vagy a matematika órák számát drasztikusan csökkentené az oktatási kabinet.

Újra a fővárosiaké a megújult Széll Kálmán tér. Majdnem másfél év után modern csomópontként, akadálymentes és zöld közösségi térként várja az arra közlekedőket Buda legforgalmasabb tere. Az átalakított tér a budai fonódó villamoshálózat tavaly év végi átadásának köszönhetően új közlekedési kapcsolatokat kínál, a felújítás részeként MOL Bubi gyűjtőállomás, és kerékpárút is épült.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×