eur:
392.52
usd:
365.92
bux:
66783.97
2024. április 25. csütörtök Márk
Már nem félünk az AIDS-től? -  Egyre több a HIV-fertőzött fiatal

Már nem félünk az AIDS-től? - Egyre több a HIV-fertőzött fiatal

Évről évre nő a HIV-fertőzöttek száma Magyarországon. Évente mintegy 300 új beteget regisztrálnak, de járványról egyelőre nem lehet beszélni. A KSH adatai szerint 2014-ig 2845 fertőzést jelentettek az orvosok. Az InfoRádiónak Szlávik János, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa beszélt erről.

„Magyarország jelenleg még mindig az alacsonyan fertőzött országok közé tartozik a HIV-fertőzés szempontjából. Ukrajnát kivéve ugyanez a helyzet a szomszédos országokban is, hiszen a rizikócsoport még mindig a melegekhez kötődik. Nem indult meg a HIV-járvány az intravénás kábítószeresek és a prostituáltak között, és talán ez az oka annak, hogy ez a szám aránylag alacsony” - mondta Szlávik János az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa.

A főorvos hozzátette: tény, hogy évről évre nő az újonnan felismert HIV-fertőzöttek száma, és ők egyre fiatalabbak, amely aggodalomra adhat okot.

„Amíg a HIV-betegség egyértelműen halálos kórkép volt, addig rengetegen féltek tőle, az emberek odafigyeltek a szexuális kapcsolataikra és próbáltak védekezni a HIV és más nemi betegségekkel szemben. Amióta a HIV jól kezelhető megbetegedéssé vált - a fertőzöttek 50-60 évig élhetnek és egyáltalán nem fertőznek tovább - , azóta az emberek figyelme elfordult ettől. Ez abból is látszik, hogy nemcsak a HIV, hanem a más nemi úton átvihető betegségek száma is nő – tehát a szifilisz, a vérbaj és a kankó, vagyis minden olyan kór, amely arra utal, hogy a betegek védekezés nélküli szexuális kapcsolatot létesítettek” - hangsúlyozta Szlávik János.

Mint mondta, sokkal hamarabb fordulnak a fiatalok a szex felé és a kapcsolatokat is valószínűleg sokkal könnyebben teremtik, mint néhány évtizeddel ezelőtt, ez lehet az oka annak, hogy a betegek egyre fiatalabbak.

A főorvos szerint a felvilágosító kampányokkal is komoly baj van Magyarországon.

„A magyar egészségügy helyzetén látszik, hogy nemcsak a HIV-fertőzéssel nem törődünk, hanem más káros szenvedélyekkel sem, ennek az a következménye, hogy ezek a betegségek sajnos szaporodnak. Valószínű, hogy a felvilágosítás hiánya és a tudatlanság hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok egyre kevesebbet tudnak a HIV-ről és nem nagyon törődnek vele. Be kell vallani, hogy a HIV-fertőzöttek száma emelkedik” - fogalmazott az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa.

Hozzáfűzte: nagyon sok országban a fertőzések számának csökkenését tűzik ki célul, nálunk azonban ilyen hosszú távú cél nincsen.

„Sokan nem tudják magukról, hogy hordozzák a vírust, ők a járvány forrásai. Hiszen aki tudja magáról, hogy fertőzött, ő gyógyszert szed, nem fertőz, nem adja tovább a vírust, ő már nem járványügyi tényező. Míg az, aki nem tudja, ő sajnos továbbadja, akár több embernek is” - mondta az InfoRádiónak Szlávik János.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×