eur:
392.34
usd:
367.11
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Tölgyessy: az igazi tűzijáték az utolsó hónapokban várható

A jövő évi költségvetés megalkotásával a választási győzelem a kormány célja – mondta Tölgyessy Péter az InfoRádió Aréna című műsorában. A politikai elemző szerint ez a büdzsé az irányított kapitalizmus költségvetése, ami azt jelenti, hogy hatalmasra nőtt az állam gazdaságszervező funkcióira költött pénzek aránya.

A kormány már a 2018-as országgyűlési választásokra készül a most elfogadott költségvetéssel - mondta Tölgyessy Péter politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Közeledünk a választásokhoz. A következő év már a választásokat megelőző esztendő, és Orbán Viktor sok mindenben messze felülmúlta a baloldali kormányokat. Az egyik az, hogy mindig is volt naptára. Háromszor volt miniszterelnök, és ha valami kísértetiesen ismétlődött, akkor az ez" – mutatott rá a politikai elemző.

Ez azt jelenti, hogy a ciklus első két évében – mint magyarázta – a kormányfő mindig nagyon szigorúan vette a költségvetést és alapvetően egyensúlyteremtő büdzsét csinált minden eddigi ciklusában. Célja az volt, hogy megszűnjön vagy legalábbis enyhüljön az a veszélyes helyzet, amibe a magyar gazdaság újra és újra bekerült, hogy ki vagyunk szolgáltatva a hitelezőinknek.

Ez megtörtént – húzta alá Tölgyessy Péter.

Ahogy pedig közeledünk a választásokhoz, akkor elkezd egy tűzijátékot, mégpedig nagyon óvatosan, gondosan felépítve. Hiszen ha minden nap tűzijáték van, akkor az egy unalmas dolog - fogalmazott.

"Az igazi nagy villogás, fényekkel, az, hogy mindenki jól jár, az az utolsó nyolc-kilenc hónapban várható, de a következő év elejétől már elindul a felfelé való mozgás" – vélekedett a politikai elemző.

Tölgyessy Péter szerint ez a politikai ciklus-szerűség nem nagyon kedvező a gazdaság számára, de Orbán Viktor nincs abban a helyzetben, hogy választást elveszíthessen. 2002 élménye is efelé viszi. Egyébként azt kockáztatja, hogy egy újabb rendszerváltás induljon el.

"Meg akarja nyerni a választást, ez a fő állítása ennek a költségvetésnek" – hangsúlyozta.

Tölgyessy Péter szerint a mostani költségvetés az irányított kapitalizmus költségvetése. Ez azt jelenti, hogy hatalmasra nőtt az állam gazdaságszervező funkcióira költött pénzek aránya. Folyó áron 3 ezer milliárd forinttal költ többet az állam közvetlen gazdasági feladatokra. Ezek részben beruházások, részben pedig közvetlen vállalat- és egyéb finanszírozások.

„Ha irányított kapitalizmust akarunk, akkor ez azt jelenti, hogy az állam mozgatja a gazdaságot. A végső sikerességet nem a piac, nem a valódi mozgás határozza meg, hanem az állami döntések. Szerintem ez nem jó, hogy így van, de ez egyszerűen tény. A költségvetés arányában 12 százalék volt ez a gazdaságszervező funkció 2009-ben, most ez fölment 21-re. 2016-ról 17-re is jelentősen, 3 százalékponttal nő a költségvetésen belüli aránya” - hívta fel a figyelmet Tölgyessy Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×