INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Sokan ingáznak; többen Budapestre és nem kevesen el onnan

Infostart / InfoRádió
Sokan ingáznak naponta a lakóingatlanuk és a munkahelyük között - mondta az InfoRádióban a KSH tanácsosa. Varsányi Tamás kiemelte: a fővárosba átlagosan 31 kilométerről érkeznek a munkavállalók, de van olyan, aki 80 kilométert is utazik, de sokan mennek a fővárosból a közeli településre is dolgozni.

„Magyarországon a népszámlálási adatok alapján 2011-ben a foglalkoztatottak több mint harmada, egymillió háromszáznegyvenezer fő ingázott naponta a lakó- és a munkahelye között. A legintenzívebben ez Budapesten és környékén mutatkozik. Pest megyében a foglalkoztatottak 62 százaléka ingázónak tekinthető, nagy részük a fővárosban vállalt munkát. Összesen mintegy 225 ezer fő jár be naponta a fővárosba munkavégzés céljából” - emelte ki a KSH tanácsosa.

Varsányi Tamás hozzátette: „a legtöbben Budapest környezetében fekvő településekről, átlagosan 31 kilométeres távolságról, de több olyan településről is, ami 80 kilométerre fekszik a fővárostól. Budapestre a legnagyobb a bejárók és a legkevesebb az innen elmenő munkavállalók száma, de ez még így is 79 ezer fő, ami az összes foglalkoztatottak 10 százaléka, de abszolút értelemben igen nagy számnak tekinthető. Ők többnyire azokra a településekre járnak dolgozni, ahonnan Budapest nagy munkaerő-piaci többlete származik.”

„Pest megyében nagy kiemelkedő foglalkoztatási központnak számít Budaörs, oda több mint 16 ezer munkavállaló jár. Ez több megyeszékhely adatánál is jóval nagyobb és az összes Budaörsön dolgozó 77 százaléka bejáró munkavállalónak tekinthető. Ha Budaörs be- és eljáró munkavállalóit összevetjük, az ingázási egyenleg 10 ezer fős többletet mutat. Még a Budapesttel szembeni mérlege is pozitív, plusz kétezer ötszáz főt jelent. Pest megyében ez még Törökbálintnál fordul elő. Gödöllő és Vác is fontos ingázási célpont, 8-9 ezer fő jár oda dolgozni, ez a helyben foglalkoztatottak nagyjából felét jelenti. Mindkét városnak ingázási nyeresége van: többen járnak oda dolgozni, mint ahányan eljárnak onnan” - mondta a KSH tanácsosa.


A címlapról ajánljuk