eur:
394.06
usd:
365.7
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Készül az új ifjúságvédelmi stratégia

Készül az új ifjúságvédelmi stratégia, amely az ifjúságot érő káros hatások elleni védekezés alapjául fog szolgálni - mondta el az emberi erőforrások minisztere hétfőn a Fejér megyei Ráckeresztúron, a Magyarországi Református Egyház Fiatalkorúak Rehabilitációs Otthonában rendezett, Szerhasználó tinik rehabilitációja című szakmai konferencián.

Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy az akcióterv fő iránya az oktatás-nevelés, a tehetséggondozás, a foglalkoztatás és az otthonteremtés. Célnak nevezte, hogy a stratégiában "összehozzanak" minden fontos eszközt, illetve azokat a szereplőket, akik elkötelezettek a fiatalokat a tanulás, a munka és a családalapítás útjára terelni a káros szenvedélyek helyett.

Kérdésre elmondta: reményei szerint néhány hónapon belül a kormány elé terjesztik a stratégiát, amelyben minden érintett feladata meg lesz határozva, elfogadása után pedig hozzárendelik a szükséges forrásokat.

Balog Zoltán fontosnak nevezte, hogy a tinédzserek számára az ürességgel szemben megmutassák az élet értékeit, mint amilyen a családalapítás, az otthonteremtés vagy a munkahely, amelyekhez az állam jelentős segítséget nyújt.

Egy is sok szerhasználóból - fogalmazott, hozzátéve: nemcsak a drogfogyasztást kísérő kórházi számlákról, a bűnözésről, az emberi környezetben okozott tetemes károkról van szó, hanem a tönkrement életekről is.

Kiemelte: a református egyháznak úttörő szerepe volt a szenvedélybetegek megmentésében az elmúlt évtizedekben, a fiatalkorúak tavaly átadott rehabilitációs otthona pedig a gyümölcse annak a sok munkának, amelyet Ráckeresztúron már évtizedek óta végeznek. Mint mondta, aki szeretne kigyógyulni szenvedélybetegségéből, annak van erre lehetősége a több mint 400 millió forintból épült létesítmény falai között.

Beszterczey András, a református szeretetszolgálat irodavezetője közölte, az országban ilyen jellegű rehabilitációs intézmény összesen kettő van.

Kiemelte, az otthon közössége a rehabilitációnál többet nyújt, mert nem a megmaradt képességeket hozza felszínre, hanem új képességeket is szereznek az idekerülők. Istent úgy említette, mint "aki a teljes újjászületésben igazán nagy segítséget nyújt".

Orsolics Zénó szakmai vezető kérdésre válaszolva elmondta: 2015 decemberében nyílt meg az intézmény, amelybe a jelentkezők két hét próbaidő után nyerhetnek felvételt. A fiatalok ottlétük alatt egyéni és csoportos terápiás foglalkozásokon vesznek részt, sok sport-, művészeti, élménypedagógiai foglalkozás mellett a hit megélése révén gyógyulhatnak.

Az intézmény 10-18 éves fiúk fogad és 30 férőhelyes. Jelenleg nyolc lakójuk van, velük többek között gyermekpszichiáter, pszichológus, addiktológiai konzultáns, ápolók, felépült szenvedélybetegek foglalkoznak.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×