eur:
393.85
usd:
367.97
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Gondban vannak a NATO-tagállamok hadseregei - lapszemle

A Magyar Időkben arról olvashatnak, hogy az orvoshiány miatt a Magyar Honvédség már most is komoly nehézségek árán tudja kiállítani a nemzetközi missziók egészségügyi biztosításához szükséges létszámot. A Népszabadságból megtudhatják, hogy sokan aláírták azt a nyilatkozatot, amelyben a helyiek a Nagykovácsi központjában felépíteni tervezett pláza ellen tiltakoznak.

A Magyar Időkben arról olvashatnak, hogy az orvoshiány miatt a Magyar Honvédség már most is komoly nehézségek árán tudja kiállítani a különféle katonai műveletek, például a nemzetközi missziók egészségügyi biztosításához szükséges létszámot.

A NATO szinte összes tagállamában, így Magyarországon is gondot okoz, hogy egyre kevesebb a katonaorvos, pedig a munkájukra számos területen szükség van, a különféle hadrendek támogatásától a nemzetközi akciókban való részvételen át a katasztrófaelhárítás és az újjáépítés egészségügyi biztosításáig.

A Népszabadságból megtudhatják, hogy az 5800 választásra jogosult polgár közül már majdnem kétezren aláírták azt a nyilatkozatot, amelyben a helyiek a Nagykovácsi központjában felépíteni tervezett pláza ellen tiltakoznak. A fideszes polgármester és a kormánypárti többség támogatja a projektet, bár a választási kampányban még az ellenkezőjét ígérték.

A Magyar Nemzet szerint milliárdokat hoz a dohány és a cigaretta a nemzetközi maffiának. Keleti határainkon külön iparággá nőtte ki magát a csempészet, miközben már Magyarországon is illegális gyárakban készül a moldáv, ukrán, fehérorosz zárjegyű cigaretta.

A Népszabadság összeállításából kiderül, hogy hétszázmillió helyett csak 350 millió forint támogatást osztott el a Nemzeti Kulturális Alap szépirodalmi kuratóriuma. Mégpedig úgy, hogy színvonalas folyóiratokat ítélt halálra. Az irodalmárok civil forrásokat akarnak keresni, hogy megszabaduljanak az állami függéstől.

A Magyar Nemzet szerint operáció közben végig ébren volt az a két beteg, akiknek tüdejét nemrégiben műtötték a Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinikáján. A speciális technikával végzett beavatkozások során a betegeket idegblokkokkal érzéstelenítették, így nem kellett őket mélyaltatni.

A Magyar Idők az Okostányérról ír. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ugyanis újraszabta az ajánlott táplálkozási elveket. Ez alapján naponta kellene ennünk zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiörlésű gabonafélét.

A Portfolio a Nemzetközi Valutaalap pénteken kiadott országelemzéséről közöl összeállítást. Eszerint a 2007-2020 közötti két uniós ciklusban Magyarország kapja messze a legtöbb EU-támogatást a saját gazdaságának méretéhez képest, a tavalyi GDP-jének összesen 45 százalékát. Miközben már a 2007-2015 közötti időszakban is kiugróan sok uniós pénzt kaptunk, mégis inkább romlottak a versenyképességi mutatóink a régiós versenytársakhoz képest, így valami nagyon nem volt rendben a pénzfelhasználás hatékonysága körül.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy majdnem 80 ezerrel kevesebb végrehajtás indult és csaknem 110 ezerrel kevesebb inkasszót bocsátott ki az adóhatóság az első negyedévben, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A lap tudni véli, hogy Nemzeti Adó és Vámhivatal március végén mindössze 4 nap alatt 64 milliárd forint hátralékot szedett be.

A Magyar Időknek a Közbeszerzési Hatóság elnöke adott interjút. Rigó Csaba Balázs szerint a közbeszerzésekkel elköltött pénzek fele tavaly a kis és közepes cégekhez került, hasonlóra több, mint egy évtizede nem volt példa. A szervezet különleges eljárásokkal is vizsgálja a közpénzköltést.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×