eur:
395.19
usd:
371.81
bux:
66173.05
2024. április 16. kedd Csongor

A mobiltelefon elvonja a figyelmet a vezetéstől

Egyre több balesetet okoz a mobilozás, a szelfi készítése. Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára szerint nagyon elvonja a gépkocsivezetők vagy gyalogosok figyelmét a mobiltelefon ezért nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre.

"A mobiltelefon elvonja a figyelmet a vezetéstől. A KRESZ is kimondja, hogy vezetni csak a vezetési képességek birtokában lehet, de a figyelemelterelő eszközök nagyok sokszor előidézhetik, hogy nem tudunk kellően a forgalomra figyelni, nem tudjuk időben a veszélyhelyzetet felismerni és ilyenkor megtörténhet a baj” - mondta Kiss Csaba, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára.

Hozzátette: nem szükségszerű, hogy ez személyes sérüléssel járó balesethez vezessen, de az sem jó, ha a gépkocsiban kár keletkezik.

„Nagyon felelőtlen gyalogos és kerékpáros az, aki úgy vesz részt a forgalomban, hogy zenét hallgat fülhallgatón vagy telefonnal a kezében csetel és közösségi oldalakat nézeget. A közlekedés sokkal veszélyesebb üzem, semhogy ilyen flegmán és félvállról vegyük” - hangsúlyozta a főtitkár.

Mint mondta, ha valaki kerékpárosként vesz részt a forgalomban fülhallgatóval, még azt a kevés információt sem tudja érzékelni, amit a hangok alapján tudna beazonosítani, hogy felkészüljön egy veszélyhelyzetre.

„Ez nagyon felelőtlen dolog és általában ilyenkor a gyalogosok vagy kerékpárosok nem szokták saját magukat hibáztatni, pedig náluk emiatt is nagyobb eséllyel következhet be baleset. Ezzel a kérdéssel sokat foglalkozunk a médiában” - fogalmazott az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára.

Kiss Csaba szerint nem jó irány, hogy ennyire telefonfüggők vagyunk, és még a közlekedésben is folyamatosan használjuk ezeket az eszközöket.

„A közlekedés veszélyes társasjáték. Nagy odafigyelést igényel és nem csak magunkra kell figyelni, hanem a közlekedés többi résztvevőjére is. Aki rutinosan közlekedik és nagy gyakorlattal rendelkezik, jól látja, hogy melyek azok az apró jelek és mozdulatok, amelyek esetleg egy későbbi tragédia előszelei lehetnek és hogyan kell arra reagálni, hogyan lehet megelőzni a baleseteket. Nagyon fontos, hogy ne csak magunkra, hanem a másikra is figyeljünk” - szögezte le Kiss Csaba, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Orosz növekedési terveket sugalló álláshirdetések okoztak galibát a Raiffeisennél

Orosz növekedési terveket sugalló álláshirdetések okoztak galibát a Raiffeisennél

Az osztrák Raiffeisen Bank International a közelmúltban több tucat álláshirdetést adott fel oroszországi pozíciókra. Az általuk sugallt növekedési tervek ellentmondanak a bank a hivatalos ígéretének, mely szerint kivonul a piacról – írta meg a Financial Times.  Johan Strobl vezérigazgató azonnali vizsgálatot rendelt el, és tisztázta a bank a hibát, ugyanakkor a háború kezdete óta valóban növelte létszámát az orosz piacon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×