eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nevelőszülői jogviszony: előnyök és kötelezettségek

A nevelőszülői munka 2014. óta foglalkoztatási jogviszony, amiért javadalmazás jár - tudta meg az InfoRádió Családi hét című magazinja a szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkártól. Nyitrai Imre hozzátette, hogy a nevelőszülői munka is jogosít családi adókedvezmény igénybevételére, illetve táppénzre, nyugdíjra. A témáról szóló interjúkat teljes terjedelmükben meghallgathatják az InfoRádió Családi hét című magazinműsorában.

„A nevelőszülői díjazás nagy változáson ment keresztül, hiszen a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyhoz kötődik 2014. január 1-től. Ez azt jelenti, hogy meghatározott minimálbér, kiegészítő díj, illetve többletdíj jár a nevelőszülőknek. Családi adó- és járulékkedvezmény igénybe vételére, illetve táppénz, nyugdíj, GYES, GYED igénybe vételére is jogosít. Nagyon fontos, hogy foglalkoztatási jogviszony, tehát ha valaki ezt választja főállású tevékenységként, nem esik ki a munkaerőpiacról” - mondta Nyitrai Imre, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Hozzátette: 2015. január 1-től időkorlátozás nélküli keresőtevékenység folytatására is van lehetőség.

„Ami fontos: a gyerek nem szenvedhet hátrányt emiatt. Nagyon jó lenne, ha a családban felnövekvő gyermekek többsége azt látná, hogy reggel együtt elindulnak, apa és anya elmegy dolgozni, ő elmegy iskolába, délután pedig találkoznak, amikor a munka és az iskola befejeződik. A szabályozás megteremti ennek a családmodellnek a lehetőségét” - hangsúlyozta az államtitkár.

Nyitrai Imre elmondta, hogy ahol 2-3-4 gyermek nevelését vállalják a nevelőszülők, ott ez elég sok feladatot ad ahhoz, hogy a nevelőszülőség főállás legyen.

„A gyermek alapvető joga és lehetősége, hogy a vér szerinti családjához visszagondozásra kerüljön, folytathassa ottani életét, olyan körülmények között, amely biztosítja gyermeki jogainak érvényesülését. A nevelőszülő ezt nem tagadhatja meg, sőt ez feladata is. Sajnos azonban fordított az eset, többnyire a szülők nem keresik a kapcsolatot a gyermekkel” - fogalmazott az államtitkár.

Mint mondta, a nevelőszülőség éppen ezért pszichológiailag is felelősséget jelent, mert míg napközben folyamatos családi jelenlétként értelmezhető együttélés történik, a nevelőszülő pontosan tudja, hogy a gyereknek joga, neki pedig kötelessége biztosítani, hogy ez a kapcsolat fennmaradjon.

„Ettől egy esetben mindenképp el kell térni: ha valamiféle bírói végzéssel a vér szerinti szülőt eltiltják a gyerektől. Sajnos ilyen esetek is akadnak” - mondta Nyitrai Imre, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×