eur:
395.28
usd:
366.7
bux:
65382.19
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nagy Futam, anyák napja, május elseje - a nap hírei

Minden befogadóközpontnak és menekülttábornak az unión kívül kell lennie - ismételte meg a miniszterelnök. Béremelést követeltek az ellenzéki pártok a munka ünnepén tartott felszólásokban. Tízezrek nézték meg Budapest belvárosában a Nagy Futam rendezvényeit

Senki nem kényszerítheti Magyarországot arra, hogy migránsokat fogadjon be - ismételte meg álláspontját a miniszterelnök egy portugál lapinterjúban. Orbán Viktor az Expresso című lapnak azt mondta: álláspontja a migránshelyzetről teljesen eltér az Európai Bizottságétól, nem gondolja, hogy a migráció megoldhatja a demográfiai és gazdasági nehézségeket. Arról is beszélt: a magyar kormány által kidolgozott Schengen 2.0 javaslatának lényege, hogy minden befogadóközpontnak és menekülttábornak az unión kívül kell lennie.

Béremelést és a dolgozók megbecsülését követelték az ellenzéki pártok a munka ünnepén tartott felszólalásokban. Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője a Városligetben arról beszélt: az elmúlt két év azt igazolja, hogy most van igazán szükség az igazi baloldalra. A Jobbik abban látja a kormányváltás esélyét, ha reményt, erőt és hitelességet tud a párt mutatni az embereknek. Az LMP a közszféra béreinek lényegesen nagyobb mértékű emelését sürgette. A Demokratikus Koalíció szerint a leendő új, demokratikus kormánynak olyan új Munka törvénykönyvét kell alkotnia, amely erősíti a munkavállalók képviseletét, visszaadja a sztrájk jogát, megbecsüli a hétvégi munkavégzést. A Párbeszéd Magyarországért az alacsony jövedelműeknek vezetne be alapjövedelmet. Az Együtt általános bérfelzárkóztatást sürgetett.

Az öt magyarországi szakszervezeti konföderáció vezetője szerint csak erős szakszervezeti munkával és összefogással lehet változtatni a munkavállalók rendkívül kiszolgáltatott helyzetén. A konföderációk közös majálisán a Városligetben az érdekképviseletek a Munka törvénykönyvének felülvizsgálatát és igazságos adórendszert követeltek, valamint azt, hogy a bérminimum érje el a létminimum szintjét. A szakszervezetek fontosnak tartják a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj és a sztrájkjog helyzetének rendezését is.

Világszerte felvonulások, helyenként tüntetések voltak a munka ünnepén. Isztambulban könnygázt és vízágyút vetettek be a rendőrök a május elsejei felvonulás résztvevőinek egy csoportja ellen. A felvonulás békésen kezdődött, ám tüntetők egy csoportja megpróbált eljutni a város központjában lévő Takszim térre. Mintegy százezer ember vett részt Moszkvában a független szakszervezetek Vörös téri május elsejei megmozdulásán. A résztvevők a bérek emelését, munkát és megfizethető lakásokat követeltek. Franciaországban a munka törvénykönyvének tervezett módosítása ellen tiltakoztak a szakszervezetek. Kubában az állami média szerint mintegy 600 ezren vonultak fel a munka ünnepén.

Az édesanyák támogatásának fontosságára hívta fel a figyelmet anyák napja alkalmából a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin úgy fogalmazott: a magyar kormány saját eszközeivel támogatja az édesanyákat és ismeri el azt az áldozatos munkát, amellyel a gyermekek felnevelése jár. Hozzátette: a cél, hogy biztosítva legyen a választás lehetősége, hogy a nők maguk határozhassák meg, mennyi időt kívánnak otthon maradni gyermekeikkel, és mikor akarnak visszatérni a munka világába.

A mai Európa lényegi kérdésének nevezte a hit és a hitetlenség közötti választás szükségességét Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek. A Szent Péter bazilikában az Ábrahám Közösségnek bemutatott szentmisén Erdő Péter úgy fogalmazott, olyan időkben él az ember, amelyekben mindenekelőtt a lényegre kell figyelni. Erdő Pétert az Ábrahám Közösség kérte fel, hogy misét celebráljon a szentévben rendezett római zarándoklatán. Ferenc pápa hétfőn fogadja az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának Erdő Péter vezette küldöttségét.

Részlegesen megnyílt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér indulási csarnoka, ahol öngyilkos merénylők március 22-én kettős robbantást hajtottak végre - jelentette be a légikikötőt üzemeltető társaság. Hétfőtől pedig már huszonöt légitársaság utasai használhatják az indulási csarnokot. A robbantások miatt jelentősen megrongálódott csarnok teljes újranyitása júniusban várható.

Feljutott a 8091 méteres Annapurna csúcsára Klein Dávid. Az információt az expedíció sajtóreferense egyelőre nem erősítette meg, a hírek szerint Klein Dávid még lefelé tart. A hegymászó március 11-én indult el Magyarországról és március 24-én érte el az alaptábort. A magyarok közül korábban soha senki sem tudta oxigénpalack nélkül meghódítani a Nepálban lévő hegyet.

Tízezrek nézték meg Budapest belvárosában a Nagy Futam nevű autó-motorsport- és légibemutatót. A negyedik alkalommal megrendezett esemény autósportos bemutatókkal kezdődött, ezt követte repülős, helikopteres, ejtőernyős bemutató. A rendezvény központja a Várkert Bazárnál volt. A programok miatt számos volt átmeneti forgalomkorlátozás Budapesten.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×