eur:
393.9
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Gyurcsány: átkozottul jó a vasárnapi boltzár visszavonása

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szerint jó az országnak és siker az ellenzék számára a vasárnapi boltzár visszavonása, ám - mint mondta - nem féltékeny a szocialistákra. Hozzátette: a miniszterelnök jól döntött, hogy megelőzte a népszavazást. Gyurcsány Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt: a tehetősebb biztosítottak magasabb hozzájárulásával, háromszintű társadalom-biztosítási rendszerrel pótolnák ki az egészségügyi rendszer 600 milliárd forintos hiányát.

Összességében átkozottul jó a vasárnapi boltzár visszavonása – mondta Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Persze volt, aki nálunk is – hogy mondjam – fanyalgott, nyilván van féltékenység is a szervezetek között. Én bent is azt képviseltem, hogy ez összességében átkozottul jó, ami itt történik. Szerintem jó az országnak, mert a többségünk ezt nem szerette, még akkor sem, ha a kereskedőknek van igazsága, hogy azért lehetne rájuk is jobban vigyázni: egy pontosabb hétvégi munkavégzés-szabályozás, meg pótlékok meg sok minden. De ehhez tárgyalás kéne."

Gyurcsány Ferenc szerint részletkérdés, hogy az ellenzék melyik pártja kényszerítette meghátrálásra a kormányt.

"A miniszterelnök a saját szempontjából ebben az ügyben helyesen döntött. Mert csak rossz döntései lehettek. Most egy kis vereséget szenved el – egy pár napig volt ez azért igazából nagy téma, le fog ez csengeni – vagy engedi, hogy további hónapokon keresztül az ellenzék ebből építkezzen. Egyik oldalról ők erősödnek, a másik oldal meg növekszik, és egyre inkább testet ölt a társadalmi elégedetlenség. Ez egy elveszett ügy volt, ami nem egy fontos reformról szólt, tehát fura módon szerintem itt majdnem mindenki inkább jól járt ezzel a döntéssel, és én nem vagyok ebben féltékeny a szocialistákra."

A DK elnöke az MSZP nyári tisztújító kongresszusa után kezdené meg az esetleges baloldali együttműködésről szóló tárgyalásokat a szocialistákkal.

"Ha 2017 őszére készen vagyunk, az bőven elég."

Gyurcsány Ferenc hozzátette: az érintett ellenzéki pártoknak nem nyilvános tárgyalásokon kellene megvitatniuk a 2018-as indulás összehangolását.

A költségvetési ráfordítás növelése mellett a társadalom-biztosítást fizető, tehetősebb adózók bevonásával teremtené elő Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke az egészségügyből számításai szerint hiányzó 600 milliárd forintot. A politikus az InfoRádió Aréna című műsorának volt vendége.

Azt mondjuk, hogy három csomagot állítsunk össze. Egy olyan csomagot, ami jár mindenkinek, függetlenül attól, hogy egyébként biztosított-e vagy sem. Közegészségügyi ellátások, például közvetlen életveszély elhárítását meg kell csinálni. Nem nézegetjük, hogy van-e TB-kártyája, ha valakit bevisz a mentő. Második az az alapcsomag ami a TB-fizetésért jár mindenkinek, és van egy kvázi extra szolgáltatás, amit azok kapnak, akik az államnál pluszban biztosítják magukat önkéntesen.”

Emellett a volt miniszterelnök úgy vélte, hogy az akkreditált magánorvosokhoz forduló betegek költségeit csökkenthetnék azon összeg felével, amennyit a társadalom-biztosítási rendszer szánna a kezelésre.

„Ha például azt mondaná a TB ilyenkor, hogy tudják mit, ez egyébként 15 ezer forintot ér összesen csak, meg magának túl jó színvonalat adott meg a szolgáltatása, de ha magánorvoshoz megy, én ennek a felét odaadom önnek. Még így is jól járt, másrészt pedig van még egy előnye, a magánorvosi világban eggyel beljebb leszünk a számlaadáshoz.”

Gyurcsány Ferenc – összehasonlítva a közoktatás ügyével – úgy látta, hogy az egészségügy terén azért nem könnyű szakmai alternatívát állítani a kormányzati politikával szemben, mert tagoltabb az ágazat és jóval több pénzről van szó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×