INFORÁDIÓ
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit

ifjúsági világtalálkozó

magyar katolikus püspöki konferencia

belföld

Soltész: már 3500 magyar fiatal regisztrált a krakkói Ifjúsági Világtalálkozóra

InfoRádió / MTI

Két hét alatt több mint 3500 magyar fiatal regisztrált a krakkói Ifjúsági Világtalálkozóra - mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az MTI-nek pénteken.

Soltész Miklós ismertette: a krakkói szervezők már most több mint 3500 fiatal regisztrációját fogadták a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által működtetett rendszeren keresztül, de ennél sokkal több magyar fiatalt várnak, illetve biztatnak a jelentkezésre.

Az államtitkár elmondta, Krakkóban találkozott Stanisław Dziwisz bíborossal, Krakkó érsekével, a magyarok ellátásával megbízott vezetőkkel, és végigjárta azokat helyeket, ahol a magyar fiatalok laknak majd a találkozó idején.

A világtalálkozó legfontosabb programjait két, egymástól néhány száz méterre lévő helyszínen, az Isteni Irgalmasság-bazilikában, illetve a 2013-ban felszentelt Szent II. János Pál pápa-templomban rendezik meg.

A magyarok egyik szálláshelye ettől a központi területtől negyedórányi járásra, a Fatimai Szűzről elnevezett plébánián (Ko¶ciół Matki Boskiej Fatimskiej) lesz. Mivel azonban szerte a világból több mint kétmillió fiatalt várnak a körülbelül hét-nyolcszázezres lakosú Krakkóba, minden nemzetnek lesz szálláshelye a város agglomerációjában, a központtól 40-50 kilométerre is - mondta az államtitkár.

Azok a magyar fiatalok, akik nem Krakkó belvárosában fognak lakni, egy tőle 25 perc vonatútra lévő városkában, Brzeskóban lesznek elszállásolva. Hozzátette: a fiatalok közlekedésének ára benne van a regisztrációs díjban, így a vonatozás nem jelent plusz költséget.

Soltész Miklós szólt arról is: a kormány az MKPK-n keresztül ötvenmillió forinttal támogatja a fiatalok kiutazását a világtalálkozóra. A jelentkezők számának nincs felső határa - tette hozzá, biztatva a jelentkezésre minden fiatalt, mondván, a program életre szóló lelki élménnyel gazdagítja őket.

A találkozóra a www.krakko2016.hu weboldalról elérhető regisztrációs rendszeren keresztül június 15-ig lehet jelentkezni. A fiatalok már a világtalálkozó előtti hetet is Lengyelországban tölthetik az egyházmegyék, szerzetesközösségek és lelkiségi mozgalmak által szervezett előtalálkozókon.

A katolikus egyház legnagyobb ifjúsági eseményét - amelyen Ferenc pápa is részt vesz - 2016. július 25. és 31. között rendezik meg.

Az ifjúsági világtalálkozók ötlete Szent II. János Pál pápa nevéhez kötődik, az elsőt 1984-ben rendezték Rómában. A 2-3 évente megszervezett program elsődleges célja, hogy megismertesse Krisztus üzenetét a világ fiataljaival. A legutóbbi, 2013-as Rio de Janeiró-i találkozón Ferenc pápa miséjén, hivatalos becslések szerint, 3,7 millióan vettek részt.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018