eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Két tucat előterjesztésről határozhatnak a képviselők

Akár 24 előterjesztést is elfogadhat az Országgyűlés a jövő héten, következő kéthetes ülésének első felében. A képviselők kedden átírhatják az állami földvagyont érintő - júniusban alaptörvény-ellenesnek minősített - törvénymódosítást, továbbá dönthetnek több hatósági illeték eltörléséről is.

A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján az első ülésnap hétfőn 13 órakor kezdődik, elsőként a közelmúltban elhunyt Herbst János volt fideszes országgyűlési képviselőre emlékeznek a képviselők.

A napirend előtti felszólalások után az interpellációs blokk következhet, összesen két órában, majd az azonnali kérdések és válaszok hangozhatnak el.

Az első ülésnap végén a másnap elfogadni tervezett előterjesztések bizottsági jelentéseit vitathatja a Ház.

Kedden elsőként az állami földvagyon kezeléséről szóló, az Alkotmánybíróság által júniusban visszaküldött törvénymódosításon változtathatnak. A kormányoldal javaslatára az előterjesztés előhaszonbérleti jogosultság eltörlésére, valamint a védett természeti területekre vonatkozó részei maradhatnak meg.

A parlament ezt követően egyebek mellett elfogadhatja több hatósági eljárás illetékének és igazgatási szolgáltatási díjának megszüntetését.

Változhatnak továbbá a kéményseprő-ipari tevékenységről, a szerencsejátékról, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló jogszabályok, de módosítás várható a szabálysértési mellett oktatási, honvédelmi és energetikai törvényekben is.

A határozathozatalokat követően kedden kezdődhet vita a bankadó csökkentéséről. A nemzetgazdasági miniszter javaslata kedvezményeket tartalmaz azoknak a bankoknak, amelyek növelik vállalati és lakossági hitelállományukat.

Szerdán egyebek mellett a nemzetiségi törvény módosításának általános vitája következik, majd az ülés jövő hétfőn, az idén megszokottak szerint kérdésekkel és azonnali kérdésekkel ér véget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×