eur:
394.06
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Egészséges ivóvizet kap a barcsi kistérség tíz települése

Egészséges ivóvizet kap ezentúl a barcsi kistérség tíz településének mintegy 16 ezer lakója, befejeződött az Európai Unió támogatásával nettó másfélmilliárd forintból megvalósult ivóvízminőség-javító beruházás - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében a Barcs és Térsége Ivóvízminőség-javító Társulás.

A fejlesztéshez az Európai Unió 90 százalékos támogatást biztosított, a fennmaradó 10 százalékot a társulás önerőből állta.

A támogatási szerződést 2013 júniusában, a kivitelezési szerződést pedig tavaly áprilisban írták alá. Az építési munkákat a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. vezette konzorcium végezte, közösen a B BUILD & TRADE Építőipari és Szolgáltató Kft.-vel.

A projekt részeként új, parti szűrésű törpe csápos kút épült Barcsnál a Dráva mellett. A víz onnan már új vezetéken jut el a barcsi vízműtelepre, a már megtisztított vizet pedig távvezetéken juttatják el a barcsi, a babócsai, a bolhói, a komlósdi, a péterhidai és a somogyaracsi fogyasztókhoz.

A projekt másik elemeként a drávagárdonyi vízműnél olyan komplex vízkezelő-berendezést helyeztek üzembe, amely a helyi kút vas-mangán-, arzén- és ammóniumtartalmát csökkenti az előírt mértékre. Onnan Drávagárdony, Drávatamási és Kastélyosdombó lakói kapják a vizet. Ehhez hasonló elven működő vízkezelő-berendezést telepítettek Rinyaszentkirályra is.

A munkálatok nagyságát mutatja, hogy csak Barcson 130 csomópontot cseréltek ki, és 130 kilométernyi ivóvízhálózatot mostak át. A három újonnan megépült víztisztító műből a legnagyobb a barcsi, amely naponta 3700 köbméter vizet tisztít meg.

A most lezárult beruházással megszűnhetnek a víz minőségét kifogásoló panaszok. Legutóbb ez év nyarán volt kritikus a helyzet a térségben, amikor Barcsra és két szomszédos településre három héten át lajtos kocsival hordták a vizet, mivel baktériumfertőzöttség miatt a vezetékes víz ihatatlan volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×