eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Földeladási vita zajlott a Parlamentben

A Parlamentben tegnap is szóba került a kormány földeladási programja. Az ellenzék kritizálta a földárveréseket, a felszólalásokra reagáló államtitkár azonban sikeresnek tartotta a programot.

Napirend előtti felszólalásában az LMP-s Schmuck Erzsébet földrablásnak és földzsákmányolásnak nevezte az országszerte zajló földliciteket.

"Jelenleg, amíg mi itt ülünk, több vidéki városban a Fidesz akaratára privatizálják a közös vagyonunkat, a magyar földet. Pedig a termőföld olyan közös vagyontárgyunk, amelynek nem kevesek profitszerzési vágyát kell kielégítenie, hanem a nemzeti közösség egészét és a jövő nemzedékek fennmaradását kell szolgálnia."

Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy nem privatizációról van szó, hanem törvényileg szabályozott árveréseken adják el a földeket, a Magosz és az agrárkamara kérésére.

Magyar Zoltán a Jobbik részéről kérdésében szintén úgy látta, hogy a múlt héten kezdett földárverések célja, hogy kormányközeli érdekeltségek és oligarchák jussanak földekhez.

"A múlt héten robbant a hír, hogy több olyan földterület van, amelynek a kiírásakor teljesen más adatokat mutattak meg a pályázók számára, mint amit egyébként a földhivatali adatok tartalmaztak. Nagyon kíváncsiak lennénk, hogy milyen szándékok állnak itt a háttérben, illetve hogy a kormány az eltelt néhány napban megtette-e a szükséges lépéseket."

Bitay Márton államtitkár azt mondta, értetlenül áll a felvetések előtt, bántó az ellenzéki képviselő információhiánya, hiszen a földhasználati nyilvántartásban csak a hatályos adatokat lehet feltüntetni.

A Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára az eddigi földárverésekről elmondta azt is, hogy 237 birtoktestet értékesítettek több mint hatmilliárd forintért és 6300 pályázati és értékesítési felhívást tettek közzé a három hektárnál kisebb területekről.

"Azt gondolom, hogy egy sikeres programról beszélhetünk, az első nap több mint 1 milliárd forint bevétel keletkezett, jóllehet az állam nem bevétel-orientált ebben a kérdésben, tehát egy sikeres programról beszélünk és remélem, hogy sokan fognak tudni vásárolni földet."

Bitay Márton úgy látta, hogy az ellenzék érdeme, hogy nem csak magyar állampolgárok vásárolhatnak földet.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×