eur:
395.07
usd:
365.52
bux:
65379.62
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Antikorrupciós vitanapot tartott az Országgyűlés

A kormánypártok szerint az ellenzék tele van korrupciós ügyekkel, az ellenzék viszont úgy látja, hogy a Fidesz hatalomra kerülésével állami szintűvé vált a korrupció. A vitáról bővebben csütörtök este fél 8-tól, Parlamenti Patkó című magazinunkban hallhatnak.

Visszatámadással kezdte az Országgyűlés - ellenzéki pártok által kezdeményezett - antikorrupciós vitanapját Kontrát Károly, a belügyminisztérium államtitkára.

"A szocialisták 8 éves kormányzása, különösen a Gyurcsány-kormány időszaka veszélyesen megrendítette az állammal szembeni közbizalmat. Különös súlyt adott mindennek a korábban soha nem látott mértékű kormányzati korrupció. A 2010 májusában megalakult második Orbán-kormány azonnal zéró toleranciát hirdetett meg a korrupció ellen."

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkáraként a második és harmadik Orbán-kormány alatt hatályba léptetett korrupció-ellenes jogszabály-módosításokat mutatta be, mint a BTK szigorítását, majd maga is az ellenzéket támadta. Németh Szilárd a Fidesz vezérszónokaként szintén ezt a gondolatot folytatta.

"Az ellenzék, így en bloc, a szélsőbaltól a szélsőjobbig tele van korrupciós ügyekkel, az MSZP-től kezdve a Brüsszelből pénzelt Gyurcsányon át Vona Gáborig, aki még mindig nem vallott színt Európa legsúlyosabb korrupciós botrányáról. Arról, hogy a KG Bélákat foglalkoztató Jobbik milyen idegen hatalmakat szolgál és mennyi pénzért teszi ezt."

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője Németh Szilárd felszólalását méltatlannak nevezte a Házhoz, majd úgy látta, hogy a Fidesz hatalomra kerülésével állami szintűvé emelte a korrupciót.

"Igen, különböző kormányok idején zajlottak korrupciós ügyek, de egyetlen egy kormány sem volt, amely állami, jogszabályi szintre emeli a korrupciót."

Erre példaként a kaszinó-koncessziós rendszert, a trafik-pályázatok ügyét, valamint a földeladási programot hozta az ellenzéki képviselő.

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője szerint a Fidesz és az MSZP már ellenzékben is korrupt volt, így kormányra kerülve sem viselkedtek másképp.

"Az volna a furcsa, ha egy orosz kémügyet én ki tudnék vizsgálni és a Jobbiknak volna erre apparátusa. Az lenne a durva. Ami itt nemzetbiztonsági kockázat, az önök amerikai kitiltási botránya."

Az LMP-s Szél Bernadett úgy vélte, hogy a rendszerváltás után kormányzó összes pártot felelősség terheli a korrupció miatt, ám a Fidesznek ebben kiemelkedő szerepe van.

"Önök igazi vérszívó pártokként működnek, A Fidesz-KDNP fő tevékenysége igazából mostanra már a korrupció működtetése. A kormányzás önöknek már nem több, mint puszta fedőtevékenység"

A vezérszónoki felszólalásokat képviselői hozzászólások és a kormány reakciói követték az összesen 8 órásra tervezett vitában.







Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×