INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Rend lesz december 15-re az Irgalmasrendi Kórház körül

Infostart / InfoRádió
A Budai Irgalmasrendi Kórház európai uniós pályázaton jutott támogatáshoz, amelynek köszönhetően lecserélték a nyílászárókat és korszerűsítették a fűtőrendszereket - mondta az InfoRádiónak a beruházást végző Élő Energia Kft ügyvezetője. Muzamel Ákos hozzátette: a kivitelezés december közepi végére minden hulladékot elszállítanak, és helyreállítják a Germanusz Gyula parkot is.

Két egymással párhuzamosan folyó beruházásról beszélünk. Egyrészt uniós támogatásból energetikai felújítás történt. KEOP pályázaton nyert az Irgalmasrendi Kórház, épületenként körülbelül bruttó 500-500 millió forintot kaptak energetikai megújulásra. Ennek jelentős része megújuló energiát jelent, illetve nyílászáró-cserét, valamint az olyan részeken, ahol az épület régi jellegét nem érintette - a Komjádi uszoda melletti résznél - gyakorlatilag a toronyépület teljes hőszigetelését és tetőszigetelését jelentette - ismertette Muzamel Ákos.

Teljesen új gépészeti részt kaptak: a régi kazánok kiegészítéseképpen úgynevezett gázbázisú absztrakciós hőszivattyúk kerültek a tetőre, amelyek a környezeti hőmérsékletből kivehető plusz hőenergiát adják hozzá a gáz fűtőértékéhez - közölte a beruházást végző cég ügyvezetője.

Mint elmondta, a beruházás hat hónapot vett igénybe, szeptember 15-én zárult maga a beruházás. Az energiahatékonysági beruházás lezárult. Azért látszik úgy, hogy még mindig folyamatban van a beruházás, mert az Irgalmas Rend további kiegészítő munkálatokat rendelt meg. Olyan részeket is kicserélt az épületen, ami a pályázat által nem volt támogatható vagy nem futotta rá a forrásból - mondta.

A nyílászárókat teljes egészében pályázati pénzből újítottuk fel, gépészeti oldalról kicseréltek olyan hőcserélőket, felszállóágakat, radiátorokat, és olyan szabályzókat építettek be, amik a hőelosztást a házon belül gazdaságosabbá és hatékonyabbá teszik - részletezte.

Maga a fő feladat már befejeződött, most a beszabályozások folynak. Ha egy ilyen nagy épületnél mindent újjáépít az ember, és szinte az összes csővezetéket kicseréli a rendszerben, ezeket teljesen újra kell beállítani. November végéig-december 15-éig be kell befejeződnie a munkának - közölte Muzamel Ákos.

A beruházást végző cég ügyvezetője elnézést kért a járókelőktől, amiért nyílászárókat tárolnak az épület körül. Természetesen egy ilyen nagymértékű munka, ilyen nagy mennyiségű nyílászáró kibontása bizony szeméttel jár. Eddig is próbáltuk elkerítve, amennyire lehet, a járókelők zavarása nélkül tárolni a nyílászárókat. Ezeket természetesen maradéktalanul elszállítjuk a munka befejeztével - ígérte.

Egy jó részét az Irgalmasrendi Kórház felajánlotta rászorulóknak: az üvegeket külön konténerbe gyűjtjük, a faanyagot rászorulóknak odaadják - tette hozzá.

Természetesen a park területét is - amely most egy kicsit megszenvedte ezt az időszakot - felújítjuk - tette hozzá.

A park területén egyébként kizárólag azon a részen történt elkerítés, ami az Irgalmas Rendnek a saját területe. Minket is többször megkérdeztek arról, hogy mit keresünk a park azon részén, de az bizony az Irgalmas Rendhez tartozik - hangsúlyozta.

Az Irgalmas Rend mindig is nyitva tartotta magát az emberek előtt, és nem zárkózott el, nem zárta magát körbe. Természetesen ha a helyreállítás megtörténik, teljesen elvonul onnan mindenki - fogalmazott Muzamel Ákos.

Hanganyag: Szabó Gergõ

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk