eur:
395.72
usd:
371.96
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Földeladás, gyermekéhezés és Csillebérc napirend előtt a Parlamentben

A földeladási program, a gyermekéhezés és a csillebérci úttörőtábor is szóba került az országgyűlés napirend előtti felszólalásai között.

Schmuck Erzsébet, az LMP részéről ismét az állami földeladási programot támadta, földrablásnak nevezve azt és kiemelve, hogy a termőföldek megtartása mára egyre inkább stratégiai fontosságú ügy. A képviselő úgy látta, hogy a földeladások nyertesei várhatóan a kormánypártokhoz közeli, illetve külföldi spekulánsok lehetnek.

Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára a kormány nevében aláhúzta, hogy nem privatizációról, hanem földárverésről van szó, a szakmai szervezetek - mint a Magosz is - komoly igényt fogalmaztak meg a programra. A mindezt ellenző pártokat pedig gazdaellenesnek nevezte a politikus.

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó a gyermekéhezés ellen emelt szót: rámutatott, hogy már egy hónap sincs a téli szünet megkezdéséig és továbbra sem oldotta meg a kormány a rászoruló gyermekek étkeztetését a szünetben.

Rétvári Bence államtitkár a kormánypártok eddigi, a szegénység elleni, valamint a családtámogatásban mutatott eredményeinek rövid áttekintése után leszögezte, hogy Magyarországon a kisgyermekek 90 százaléka ingyen jut ételhez, továbbá a kormány megduplázta a szünidei étkeztetésre fordított összeget.

Hoffmann Rózsa, a KDNP képviselője a Rákóczi-szövetség ösztöndíj-programját méltatta, amelynek keretében idén 5800 határon túli magyar diák kap támogatást. Rétvári Bence államtitkár maga is fontosnak nevezte a Kárpát-medencére kiterjesztett támogatási programokat.

Volner János, a Jobbik részéről a Quaestor-károsultak mellett állt ki, miután a teljes kártalanításukról alkotott törvény egyes részeit megsemmisítette az Alkotmánybíróság. A politikus úgy látta, hogy ha a kormánypártok nem szavazzák le a Jobbik korábbi javaslatait, akkor a botrány nem fajulhatott volna idáig.

Völner Pál államtitkár válaszában úgy fogalmazott, hogy az Alkotmánybíróság döntése nyomán pontosítani kell a kártalanításra jogosultak körét, amelyet a kormány hamarosan meg is tesz.

A fideszes Kovács Sándor arra a nemrég született ítéletre hívta fel a figyelmet, amely kimondta, hogy a csillebérci úttörőtábor a Magyar Állam és nem a Magyar Úttörők Szövetségének tulajdona. A politikus szocialista kádertemetőnek nevezte az intézményt.

Rétvári Bence államtitkár úgy vélte, hogy a csillebérci úttörőtáborban 25 év után visszaállhat a jogrend, ám az ügy nincs lezárva, hisz az úttörőszövetség 25 évig jogtalanul szedte az ingatlan hasznait.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×