eur:
389.29
usd:
362.2
bux:
67966.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egyre több eljárás indul családon belüli erőszak miatt

Egyre több bírósági eljárás indul családon belüli erőszak miatt. A Fővárosi Törvényszék tanácselnöke szerint ezek az ügyek nehezen bizonyíthatók főleg azért, mert a hozzátartozók nem kötelesek vallomást tenni.

A társadalom is érezhetően másként viszonyul ezekhez a társadalmi kérdésekhez. Ez nemcsak büntetőjogi kategória, hanem egy társadalmi probléma is, valószínűleg ez okozza, hogy az ilyen ügyek száma emelkedett - mondta el Galajda Ágnes.

Az közismert, hogy az erőszaknak különböző megjelenési formái vannak; a fizikai, a lelki, a gazdasági és a szexuális erőszak kategóriában szoktunk leginkább gondolkodni. A kapcsolati erőszak esetén fizikai erőszak miatt fordulnak leggyakrabban a bírósághoz. Szűk keretek között gazdasági erőszak esetén is biztosítja a jogszabály az áldozatoknak a törvényi védelmet. Nincs olyan, aki azt gondolja, hogy férfiakat ilyen jellegű támadás nem ér, azonban az eddigi kutatások azt támasztják alá, hogy nagy részben azért a nők az elszenvedői az ilyen bűncselekményeknek - hangsúlyozta a Fővárosi Törvényszék tanácselnöke.

Ezek a cselekmények nehezen bizonyíthatók, egyrészt azért, mert sokszor a falakon belül történik, nincs olyan kívülálló, aki alá tudná támasztani, mi és hogyan történt. Szembe kell nézni azzal is, hogy az egyik garanciális elv miatt mentesség illeti meg a hozzátartozót. Nem könnyű az ilyen ügyekben a bizonyítás - emelte ki a Bírónők Egyesületének elnöke.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×