INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A migrációs krízis miatt módosíthatják a költségvetést

Infostart / InfoRádió
Hétfőn módosíthatják a képviselők a költségvetést, keddtől pedig négy napon keresztül ülésezik az Országgyűlés.

Egy órakor kezdődik hétfőn az Országgyűlés ülése. A napirend előtti felszólalásokat követően a képviselők megtartják a költségvetés módosítására beterjesztett javaslat záróvitáját, majd szavaznak is róla. A nemzetgazdasági miniszter javaslatára a kormánypártok részint azért módosítanák az idei büdzsét, hogy a migrációs krízis kezelése érdekében 60 milliárd forinttal megemeljék a rendkívüli kormányzati intézkedések keretét, másrészt az előterjesztés a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 47,2 milliárd forintos hitelének átvállalását is tartalmazza.

A szavazást az interpellációk, illetve az azonnali kérdések és válaszok órája követi. 5 ellenzéki tárgysorozatba-vételi kérelem vitája után több javaslat záróvitáját is megtartják a képviselők, így például a magáncsőd eljárások megkezdésére szabott határidő kitolására vonatkozó vagy a környezetvédelmi termékdíj előírásait módosító előterjesztését.

Kedden, miután a képviselők megemlékeztek a Magyar Tudomány Ünnepéről, a Ház elfogadhatja az Európai Ügyek bizottságának javaslatára azt a határozatot, hogy veszélyes és elfogadhatatlan a kötelező menekült-kvótákról szóló uniós javaslat, rábólinthatnak a képviselők a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal, valamint a legfőbb ügyész tavalyi beszámolójára, és megszavazhatják azon - már említett - előterjesztéseket, amelyek záróvitáit a mai ülésen, este tartják meg.

Ezután a Ház mások mellett megkezdi a hivatásos szolgálati jogviszonyban állók - a közszolgálati életpályamodell értelmében - január 1-jétől esedékes bérfejlesztésének, továbbá a vad- és a halgazdálkodásról szóló törvény módosításának vitáját.

Szerdán a képviselők a nemzeti gyásznap keretében megemlékeznek az '56-os forradalom leveréséről, majd megkezdik a jegybank elmúlt 3 éves tevékenységének általános vitáját, csütörtökön pedig egyéb javaslatok mellett a Miniszterelnökséget vezető miniszter állami díjak és illetékek eltörléséről szóló előterjesztése kerül napirendre.

Hanganyag: Sigmond Árpád


A címlapról ajánljuk