eur:
393.91
usd:
364.82
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nincs túlélője a lezuhant utasszállító tragédiájának - a nap hírei

Nincs túlélője az orosz utasszállító Egyiptomban történt tragédiájának. Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a román kormány a bukaresti tűzvész áldozatainak emlékére. A miniszterelnök szerint újraéledt az egyházi iskolarendszer

Nincs túlélője az orosz utasszállító Egyiptomban történt tragédiájának. A gépen összesen 224-en utaztak. A Sínai-félszigeten lezuhant gép feketedobozát már megtalálták. Az Iszlám állam dzsihadista szervezet egyiptomi szárnya szerint katonái lőtték le a Sínai-félszigeten lezuhant orosz utasszállító repülőgépet. A hírt hivatalosan nem erősítették meg és egyiptomi biztonsági források korábban azt közölték: műszaki probléma okozhatta a légi szerencsétlenséget. Az Airbus A-321-es, Sarm-el-Sejkből Szentpétervárra tartott, 217 utassal és hét fős személyzettel a fedélzeten. Többségük orosz turista, köztük 17 gyermek. Kairói repülőtéri források szerint a pilótája engedélyt kért, hogy a legközelebbi repülőtéren leszállhasson, rádióhibára hivatkozva. Ezután teljesen megszakadt a kapcsolat a géppel, 9000 méter magasan repült, amikor eltűnt a radarok képernyőiről.

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a román kormány a péntek éjszakai bukaresti tűzvész áldozatainak emlékére. 27 ember halt meg egy rock-koncerten kitört tűzben egy szórakozóhelyen, amelynek egyetlen használható kijárata volt. A fiatalok egymást taposva próbáltak kimenekülni. Kiderült, hogy a klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye. A mentők 184 embert láttak el, nagyrészüket kórházba vitték súlyos égési sérülésekkel, füstmérgezéssel. Többen válságos állapotban vannak. --- A bukaresti tűzvész miatt részvétét fejezte ki Áder János köztársasági elnök és a Külgazdasági és Külügyminisztérium is.

Több évtizedes kényszerszünet után mára újraéledt az egyházi iskolarendszer - jelentette ki a miniszterelnök Kunszentmiklóson a református templomban. Orbán Viktor hangsúlyozta, 2010-ben, kormánya hivatalba lépésének évében Magyarországon 119 ezer fiatal tanult egyházi iskolában vagy járt ilyen óvodába, a számuk 2014-re már 195 ezerre nőtt.

Ökumenikus ünnepségen emlékeztek meg a reformáció 1517-es kezdetéről Budapesten, a Reformációi emlékparkban.A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa rendezvényén Fischl Vilmos főtitkár hangsúlyozta: a reformátorok olyan ügyért küzdöttek, amelynek középpontjában Krisztus, a Szentírás, a kegyelem és a hit állt. Kálvin János és Luther Márton tanításai ma sem veszítették el értéküket. Szűcs Zoltán, a Magyarországi Baptista Egyház Presbiteri Tanácsának elnöke arról beszélt, hogy a reformátorok felismerték azokat az akadályokat, amelyek a keresztény, a Krisztust követő élet hiteles megélését lehetetlenné tették vagy gátolták.

Hétfőn hirdetnek kötelező biztosítási tarifákat a biztosító társaságok. A kampány azokat érinti, akiknek az év végén jár le jelenlegi szerződésük, vagyis azt 2010 előtt kötötték. Az azóta vásárolt járműveknél a vásárlástól számítva egy évig tart a biztosítás hatálya, akkortól lehet másik céget választani. A mostani kampányban az online alkuszok 10-15 százalékos díjemeléssel kalkulálnak, így az átlagdíj 14 ezer forint körül alakulhat. Úgy vélik: ezer forint lesz az a küszöb, amelynél már olcsóbb biztosítót választanak az érintett autósok.

Adminisztrációs könnyítésre számíthatnak a bortermelők. A Magyar Idők a Földművelésügyi Minisztériumtól megtudta: a nagyobb borászatoknál várhatóan bevezetik az elektronikus pincenaplót, míg a kisebb, évi ezer hektoliternél kevesebb bort termelők kikerülnek a jövedéki szabályozás alól. Az intézkedésekről az elvi egyezség már megszületett az érintett tárcák és hivatalok között.

Megkezdték a közös szolgálatot magyar és szlovákiai kollégáikkal a szerb határszakaszon azok a cseh rendőrök, akik csütörtökön érkeztek Magyarországra. A cseh rendőrök saját egyenruhájukat, fegyverüket viselik, saját szolgálati gépkocsijukat használják, és a Szlovákiából érkezettekhez hasonlóan V4 feliratú karszalag van rajtuk.

Rendeződött a helyzet a horvát-szlovén határon Sentiljnél. Az osztrák hatóságok péntek óta kisebb csoportokban újra beengedik a Közel-Keletről érkező migránsokat Ausztriába. Előző nap többször is verekedést tört ki a határon feltorlódott többezres tömegben, a migránsok a kordonokat is áttörték. Szombaton már csak néhány százan voltak a határnál, a tranzitközpont fűtött sátraiban pedig 3600-an éjszakáztak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×