eur:
394.46
usd:
370.28
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Miskolcon közösen ünnepeltek a pártok

Miskolcon ismét közös volt az ünnep: a város Hösök terén lévő emlékművénél egyaránt ott volt, emlékezett és koszorúzott a Fidesz, a KDNP, az MSZP, a Jobbik, az Együtt a Korszakváltók Pártja, az 56-os szervezetek, a vitézi rendek, a politikai foglyok, valamint több civil és társadalmi szervezet képviselője, az 1956-os történésekben résztvevők a péntek délutáni ünnepi rendezvényen.

Csöbör Katalin Miskolc fideszes országgyűlési képviselője beszédében úgy fogalmazott: az 1956. október 23-a és november 4-e közötti tizenkét nap nemcsak a magyar történelem egyik legfontosabb fejezete, de világtörténelmi esemény is, "ma már elfogadott tény, és nem csupán a történészek által elfogadott tény, hogy az 1956-os magyar forradalom volt a Szovjetunió bukásának első előidéző eseménye."

Ez volt a kommunizmus végének a kezdete - mondta.

Emlékeztetett arra, hogy az országot 1945 és '56 között az "egész történelmünkben példa nélküli terror sújtotta, és a terror, ha kicsit finomodva is, de '56 után is folytatódott, (...) a nemzeti önérzetet egyik szocialista országban sem tiporták meg olyan embertelenül, mint nálunk."

Az ünneplők között ott volt és koszorút helyett el az emlékműnél többek között Kriza Ákos, a város fideszes polgármestere és a település három alpolgármestere, Csöbör Katalin, Sebestyén László, a Fidesz miskolci szervezetének elnöke, Varga László, Miskolc MSZP-s országgyűlési képviselője, Molnár Péter, a KDNP városi elnöke, Jakab Péter, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alelnöke, a párt miskolci önkormányzati frakcióvezetője is.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc miskolci, emblematikus helyszínein szintén megemlékeztek az 59 évvel ezelőtt eseményekről, így a Zsolcai kapuban lévő óvoda falán lévő fekete márványtáblánál, amely emlékeztet a forradalom és szabadságharc 26 miskolci áldozatára. 1956. október 26-án, a forradalmat éltető diósgyőri munkások, bányászok, középiskolás diákok, egyetemisták, városlakók több ezres tömegébe lőttek gépfegyverekkel az ávósok a rendőrség ablakaiból.

Koszorúk, virágok kerültek a 13 éves korában ávósok lövésétől meghalt Misley Emese emléktáblájára, miként Nagy Imre néhai miniszterelnök emléktáblájára is. Megemlékeztek Nagy Attila színészről is, aki a forradalom napjaiban a Nemzeti dal elszavalásával lelkesítette a miskolciakat, a Miskolci Nemzeti Színházban pedig ünnepséget tartottak 1956 mártírjaira emlékezve.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×