eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Krízishelyzetben rugalmasak a szeretetszolgálat falai

25 évvel ezelőtt nyitotta meg az első hajléktalan szállóját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Budapesten, miután a pályaudvarokról elküldték az ott lévő fedél nélkül élőket - mondta az InfoRádióban Morva Emília, a szervezet budapesti vezetője.

"1990-ben járunk, ez a fogalom sem volt még annyira közismert, nem beszélgettünk korábban ilyen történetekről, akkor viszont tele lett vele a sajtó. A MÁV bejelentette ezt az intézkedését, a szeretetszolgálatnak pedig volt egy, korábban munkásőrlaktanyaként használt ingatlanja a harmadik kerületi Miklós utcában. Ez a két dolog kicsit összecsúszott, a szeretetszolgálat akkori budapesti vezetője azt mondta, megnyitjuk ezt az ingatlant azok számára, akiknek a pályaudvarokról el kell jönniük. Tettük ezt azért is, mert még aznap este hét ember megjelent nálunk, kérték, segítsünk az éjszakai elhelyezésükben" - idézte fel Morva Emília.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti vezetője elmondta: "akkoriban Magyarországon még nem beszéltünk hajléktalanellátásról, ennek a szolgáltatásnak a protokollja nem volt tudott, nem ismerte senki. Mindenki, aki elkezdett vele foglalkozni, saját útirányt alakított ki magának. A szeretetszolgálat is, ahogy a többi nagy civil szervezet: a Menhely Alapítvány, kicsit később a Vöröskereszt, a Rés Alapítvány ekkor kezdett működni és kiépíteni a hajléktalanellátásukat."

"Mi szakmai műhelyként kezdtük működtetni ezt a szállót, az akkori főpolgármester, Demszky Gábor sokat járt oda, nézte, mi is ez a világ, hogy alakul az ellátás, milyen az élet a hajléktalan emberekkel. A harmadik kerület akkori polgármestere, Tarlós István is gyakori vendége volt a szállónak, ő is ott tanulta meg, kik is a hajléktalan emberek és hogyan tud egy hajléktalanszálló illeszkedni egy lakótelepi környezetbe. Ugyanazok a nehézségek akkor is megvoltak, amelyekkel ma küzdünk" - tette hozzá Morva Emília.

"A fővárosban a szeretetszolgálatnak szállást nyújtó férőhelye a krízisidőszakon, tehát a nyári és a tavaszi hónapokon, kívül körülbelül 80 van, a krízisidőszakban ez száz fölé tud emelkedni. Télen azt mondjuk, hogy nincs olyan hajléktalan ember, akinek ne tudnánk fedelet biztosítani, ha nagyon hideg van, ha ő ezt szeretné. Ilyenkor a falaink rugalmasak, bármeddig tudjuk bővíteni az intézményeinket. Országosan a szeretetszolgálatnak a nagy megyeszékhelyeken van ellátása, ott is körülbelül ilyen nagyságrendben tudunk bentlakásos férőhelyeket biztosítani" - jelezte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti vezetője.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×