eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A kormányszóvivő szerint működik a déli határzár - a nap hírei

A visegrádi együttműködést méltatta a külső határok védelmében a külgazdasági és külügyminiszter. A kormányszóvivő szerint működik a déli határzár. Az Országgyűlés hétfői ülésén teheti le miniszteri esküjét a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a visegrádi együttműködés bebizonyította, hogy közös erővel meg lehet védeni az unió külső határait. Szijjártó Péter telefonon mondott köszönetet a visegrádi országok külügyminisztereinek. A politikus hangsúlyozta: a V4-es együttműködéssel egyértelművé vált, hogy közös uniós erővel Görögország külső határát is meg lehetne védeni.

Működnek a déli határszakaszon bevezetett határőrizeti intézkedések - jelentette ki a kormányszóvivő. Kovács Zoltán közölte: a magyar-horvát zöldhatár lezárása óta gyakorlatilag eseménytelenül telnek az órák. Ennek ellenére továbbra is indokolt a nagyszámú katonai és rendőri jelenlét a horvát és a szlovén határon.

Szlovénia nem tud korlátlan számú migránst fogadni, Horvátországnak, Szerbiának és Macedóniának lassítania kell a menekültáradatot - közölte a ljubljanai belügyminisztérium államtitkára. Bo¹tjan ©eficúgy vélte: a túl nagy számú menekült veszélyezteti a nemzetbiztonságot és az állam zavartalan működését.

Az Országgyűlés holnapi hétfői ülésén teheti le miniszteri esküjét a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetésére kinevezett Rogán Antal. A parlament az általános politikai koordinációért felelős tárcaként hozta létre a harmadik Orbán-kormány tizedik tárcáját.

Segítséget ajánlott Törökországnak az uniós vízumkönnyítési tárgyalások felgyorsításához a német kancellár. Angela Merkel isztambuli látogatásán azt kérte cserébe, hogy Ankara minél hamarabb alkalmazza az illegális határátlépők visszafogadásáról szóló egyezmény rendelkezéseit.

Svájcban a várakozásoknak megfelelően a bevándorlás-ellenes Svájci Néppárt nyerte meg a parlamenti választásokat. Az előzetes eredmények szerint a menedékjog jelentős szigorítását és az Európai Uniótól való távolodást követelő, jobboldali populista tömörülés a mandátumok egyharmadát szerezte meg a kétkamarás törvényhozás nagyobbik testületében.

A statisztika világnapja alkalmából szervez nemzetközi konferenciát a Központi Statisztikai Hivatal. A Magyar Tudományos Akadémián kedden és szerdán rendezett tanácskozás célja, hogy a világ elismert statisztikusai közösen rávilágítsanak azokra az együttműködési lehetőségekre és innovatív megoldásokra, amelyek elősegítik a hivatalos statisztika megújítását.

A mezőgazdasági piaci árak kiegyensúlyozását segíti a területalapú támogatás - jelentette ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke. Gyuricza Csaba az M1 műsorában abból az alkalomból beszélt, hogy megkezdték az előlegek folyósítását.

A próbaidőszak alatt is mintegy ötezren használták havonta a siketek és nagyothallók kommunikációját segítő videotolmács-szolgáltatást - közölte a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke. Kósa Ádám az M1 műsorában emlékeztetett: a novemberben éles üzembe álló Kontakt nevű szolgáltatással a rászorulók a jeltolmács fizikai jelenléte nélkül, ingyen képesek ügyeket intézni.

Elrendelte az Irán elleni szankciók felfüggesztésének előkészítését az amerikai elnök. Vasárnap lépett hatályba az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata, amely jóváhagyta a nagyhatalmak és Irán között július 14-én létrejött nukleáris megállapodást.

Másodszor tartanak parlamenti választásokat Egyiptomban a Mubarak-rezsim 2011-es megdöntése óta. A vasárnap kezdődött első, kétnapos szakaszban a szavazók az ország 27 kormányzóságából 14-ben járulhatnak az urnákhoz. Az első jelentések szerint rendkívül alacsony a részvétel.

Izraelben újabb merényletet követtek el palesztinok. A Jeruzsálemtől délre fekvő Beér-Seva központi buszpályaudvarán egy férfi késével próbálta megölni az útjába akadókat, társa pedig lövéseket adott le a közelben tartózkodókra. A biztonságiak egyiküket lelőtték, az egyik utas meghalt, ketten súlyosan, ketten könnyebben sebesültek meg.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×