eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Rekordszámú csapat a békéscsabai kolbásztöltő-versenyen

Minden eddigi rekordot túlszárnyalva 630 csapat jelentkezett a Csabai Kolbászfesztivál frisskolbásztöltő-versenyére - tájékoztatta az MTI-t Hégely Sándor fesztiváligazgató. A rendezvényt tizenkilencedik alkalommal, október 22. és 25. között rendezik meg a békési megyeszékhelyen.

Kifejtette: a "hagyományos" kolbásztöltő-verseny mellett nem marad el az ifjúsági kolbászkészítő megmérettetés sem. Idén az önkormányzat támogatásával csütörtökön több mint kétszáz csapat - köztük óvodások és általános iskolások - számára biztosítanak ingyenes lehetőséget, hogy "megtanulják és megszeressék a kolbászkészítés folyamatát, ezzel továbbörökítve a város és a térség évszázados szokásait és különlegességeit".

Pénteken a nyugdíjasoknak és hátrányos helyzetűeket tömörítő civil szervezeteknek rendeznek kolbászkészítő versenyt - tette hozzá.

A kolbásztöltők vasárnap még egy versenyen megmérettethetik magukat: idén is megrendezik a város híres kolbászkészítője tiszteletére az V. Vékony- és Vastagkolbász-készítő Krajcsó Pál Emlékversenyt. A 2000-es Csabai Kolbászfesztivál fő- és életműdíjas hentesmesterét, Krajcsó Pált számtalan elismeréssel illették, egyebek mellett az ő receptje került Békéscsabáról az Ópusztaszeri Történelmi Emlékhelyen a 2050-ben felbontandó urnába.

A gasztronómiai programok sorát gazdagítja az október 25-én, vasárnap ötödik alkalommal megrendezendő töltöttkáposzta-főző verseny, erre is csaknem 60 csapatot várnak a szervezők - ismertette Hégely Sándor.

Hozzátette: a szárazkolbászok nemzetközi versenyére is száznál több tétel beérkezését várják. Ambrus Zoltán, a fesztivál szülőatyja, a Csabai Kolbászklub Egyesület elnöke a rendezvényt beharangozó korábbi sajtóeseményen elmondta: szakmailag a legnagyobb elismerést a szárazkolbászverseny díjai jelentik. Akik jó helyezést érnek el, megnő az ázsiójuk az eladási piacon.

Ambrus Zoltán örömtelinek nevezte, hogy a fesztiválra újra kiadják Dedinszky Gyula egykori békéscsabai evangélikus lelkész és néprajztudós A csabai kolbász című könyvét, amelyben minden benne van, amit a disznótorok és a kolbász történetéről, a különböző disznótoros ételek elkészítéséről tudni kell.

A kolbászfesztivál külföldi vendég városaként idén Arad, hazai vendégeként pedig Tihany mutatkozik be Békéscsabán, ahol a magyar borvidékek közül a díszvendég a Balatonfüred-Csopaki régió lesz.

A fesztivál sztárvendégei idén Boban Markovic és Palya Bea, a Balkán Fanatik, a Tankcsapda, a Punnany Massif, a Csík Zenekarral fellépő Presser Gábor, valamint a Magna Cum Laude lesznek, de rajtuk kívül még számos előadó koncertezik.

A négynapos rendezvényen disznóvágás-bemutatók, családi foglalkozások, bábelőadások, gyermekjátszók, valamint hungarikumokat bemutató, kóstoltató és árusító sátor is várja az érdeklődőket.

A csabai kolbászt 2013-ban nyilvánították hungarikummá. 2014-ben a Békés Megyei Értéktár Bizottság megyei értékké nyilvánította a Csabai Kolbászfesztivált és felterjesztette a Magyar Értéktárba azzal az ajánlással, hogy hungarikummá váljon.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×