INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Prőhle: a protestáns többségű államok jobban átvészelték a válságot

Infostart / InfoRádió
A válságot jobban átvészelték a protestáns többségű északi országok, mint azok az államok, ahol kisebb arányú ez a közösség - mondta Prőhle Gergely a "Mit adott a reformáció Európának és a világnak?" című konferencián. A nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár, aki a Magyar Evangélikus egyház országos felügyelője is, az InfoRádiónak adott interjút.

"Ha az európai államokra tekintünk, akkor azt az érdekességet megfigyelhetjük, hogy azok az északi államok, amelyeknek a többsége protestáns, többségük gazdaságilag jobb állapotban vannak, mint a déli, nem protestáns államok. Lehet ezt egyfajta mentalitástörténeti magyarázattal indokolni, lehet a gazdaságfejlődés szempontjából megközelíteni, de egyre több tanulmány jelenik meg mostanában, ami összefüggésbe hozza a protestáns többség és a gazdasági állapot kérdését" - mondta a nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár.

Prőhle Gergely hozzátette: "ez nem egy új elmélet, hiszen Max Weber is innen indult ki, amikor a protestantizmus és a kapitalizmus összefüggéseit vizsgálta. Arra, hogy ez most, a gazdasági válság időszakát követően is ilyen látványosan megmaradt, korábban nem nagyon számított senki."

"Az önfelelősség, az önmagunkért viselt felelősség fontos szerepet játszik ebben. A mentalitástörténeti fejtegetésben az a lutheri tanítás szokott szerepelni, hogy a jól végzett munka is lehet istentisztelet, így a munka és a szorgalom kultusza is sokkal jobban meggyökeresedett ezekben az országokban. Gazdaságelméletileg pedig a bankokkal hozzák összefüggésbe, ez különösen Svájcban tapasztalható, ahol a bankoknak komoly rendszere és évszázados hagyománya alakult ki, hogy limitálják a hasznot, a sajátjukat is, tehát nem harácsolnak, inkább hosszútávon építkeznek, a bevételt közcélokra fordítják. Ezek egyébként olyan elvek, amelyekről a kapitalizmus hajnalán Luther Márton és Kálvin János is értekezett, elég szigorú szabályokat szabva az akkori első bankároknak" - idézte fel a Magyar Evangélikus egyház országos felügyelője.

Hanganyag: Király István Dániel


A címlapról ajánljuk