eur:
394.02
usd:
364.82
bux:
65490.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az NVB hitelesítette a 200 százalékos vasárnapi bérpótlékról szóló népszavazási kérdést

Hitelesítette a Tóbiás József MSZP-elnök által a 200 százalékos vasárnapi bérpótlékról kezdeményezett népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán Budapesten.

A szocialista pártvezető április 21-én nyújtotta be népszavazási kérdését, amely úgy hangzik: "Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés a munka törvénykönyvéről szóló törvényt úgy módosítsa, hogy a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés esetén kétszáz százalék bérpótlék járjon?"

A népszavazási kérdés hitelesítésének vitájában Patyi András, a testület elnöke azt mondta: a kérdés az Országgyűlés hatáskörébe tartozik, a munka törvénykönyve egyik részletszabályának módosítására irányul. Az NVB-elnök jelezte, a kérdés az Alkotmánybíróság gyakorlata alapján nem nevezhető diszkriminatívnak, így javasolta a kérdés hitelesítését.

Az NVB szerdai ülésén egyhangúlag úgy döntött, hitelesíti a kérdés aláírásgyűjtő ívét, mivel megfelel a formai előírásoknak, egyértelmű és nem ütközik a tiltott tárgykörökbe.

A döntés előtt Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese a beadványozó képviseletében szólt a testülethez. Sérelmezte, hogy a bizottság nem tűzte napirendjére az MSZP-elnök szintén április 21-én benyújtott másik kérdését, amely a kiskereskedelmi szektorban történő munkavégzés tilalmáról szóló törvény megsemmisítésére irányult.

Patyi András ezzel kapcsolatban elmondta: abban a kérdésben még nem készült el a határozati javaslat, ezért nem tudja a bizottság most tárgyalni.

A testület szerdai ülésén további népszavazási kérdéseket is tárgyalt. Az NVB megtagadta az Összefogás Párt elnöke, Szepessy Zsolt által benyújtott kérdés - "Egyetért-e Ön azzal, hogy hitel, víz, gáz, villany, távhő, közös költség, internet, telefon, kábel tv tartozás miatt egyetlen magyar állampolgárt se lehessen otthonából kilakoltatni?" - hitelesítését. Az NVB szerint egy érvényes és eredményes népszavazás után az Országgyűlésnek korlátoznia kellene a tulajdonjogát annak, aki a szolgáltatások értékének követelése okán az ingatlan feletti birtoklás jogával rendelkezik. A tulajdonjog ilyen jellegű korlátozása azonban az alaptörvény módosítását tenné szükségessé, arról viszont nem lehet népszavazást tartani.

Az NVB Szepessy Zsolt két másik kérdésének hitelesítését is megtagadta. Lényegében azért, mert azokat ugyancsak a kilakoltatással kapcsolatban fogalmazták meg, és a népszavazási törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig. Vagyis a kezdeményező saját korábbi kérdésének hitelesítése akadályozza a hitelesítést.

Szepessy Zsolt egy negyedik kérdését is elbírálta az NVB, ez arra irányult, hogy tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetés járjon a kábítószer-árusításért. Az NVB szerint a kérdés az alaptörvény módosítására irányul, az ugyanis rögzíti, hogy tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés csak szándékos, erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt szabható ki. A testület ezért megtagadta a kérdés hitelesítését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×