INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Szigorú ellenőrzéssel fenyegette az Európai Bizottság Horvátországot

InfoRádió / MTI
Az Európai Bizottság a rendelkezésére álló legszigorúbb ellenőrzéssel fenyegette meg Horvátországot, ha Zágráb májusig nem nyújt be egy olyan meggyőző nemzeti reform programot, amely elég ambiciózus ahhoz, hogy meggyőzze a bizottságot - írta a Vecernji List horvát napilap pénteken.

Az Európai Bizottság 102 oldalon fejtette ki, hogy Horvátországban jelentősen megnőtt a gyengülő versenyképesség kockázata, továbbá, hogy az elmúlt években kimagaslóan megemelkedett a külső kötelezettsége és az államháztartás hiánya. Ennek ellenére Brüsszel nem gondolja azt, hogy a válságért csak a kormány a felelős - írta a lap.

Boris Lalovac pénzügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy a kormány gyors intézkedéseket hoz, és áprilisig az Európai Bizottsággal is ismertetni fogja. Az intézkedések mértékét és módját illetően azonban nem fogalmazott világosan.

"Mindig van tér a cselekvésre, de hagyjuk, hogy a miniszterelnök és a szűk kabinet dolgozzon rajta" - mondta Lalovac, majd hozzátette: jelentős reformokról van szó, amelyeket két hónap múlva fog bejelenteni.

A lap arról is cikkezett, hogy az Európai Bizottság nem volt elragadtatva attól, hogy a kormány egyik intézkedésével rögzítette a svájci frank árfolyamát.

A döntés szerintük segít a hátrányos helyzetben lévő állampolgárokon, akik így nem tudták volna törleszteni tartozásaikat, de átruházza a terheket a bankszektorra. Ezért szerintük fennáll a lehetősége annak, hogy a jövőben a pénzintézetek nem tudnak újabb hiteleket nyújtani a lakosságnak.

A bizottság úgy ítélte meg, hogy az ilyen intézkedések veszélyeztetik az ország jogi biztonságát, ami kihathat a gazdasági környezetre.

A lap emlékeztetett arra, hogy ha az Európai Bizottság májusban úgy dönt, hogy szigorúbb ellenőrzés alá vonja Horvátországot, akkor egy a válságból kilábaló akcióterv elkészítésére kényszerítheti. Az engedetlenséget Brüsszel végső esetben azzal büntetheti, hogy korlátozza Horvátország hozzáférését az unió strukturális és befektetési alapjaihoz.

A címlapról ajánljuk