eur:
393.06
usd:
366.4
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Jóváhagyták a Városháza épületenergetikai felújítását

Jóváhagyta a Városháza épületenergetikai felújítását szerdán a Fővárosi Közgyűlés, a projekt uniós támogatással, több mint 370 millió forintból valósulhat meg idén.

A munka a Főpolgármesteri Hivatal épületében található öt kazánház közül három teljes körű korszerűsítését és a hozzájuk kapcsolódó fűtőtestek szabályozó szelepeinek cseréjét, továbbá a Városháza épületének egy részében a világítási rendszerek energiatakarékos átalakítását célozza. Az előterjesztést egyhangúlag fogadta el a testület.

Egy másik projekt keretében az óbudai Gázgyári lakótelep elavult közvilágítását modernizálják. Budapest utolsó higanylámpás közvilágításának modernizálásával létrejön egy olyan terület, ahol a LED-es lámpatestek és fényforrások üzemeltetése tesztelhető. A fejlesztéssel mintegy 2,4 millió forint áramdíj takarítható meg évente.

A Fővárosi Közgyűlés ülése több mint egyórás késéssel kezdődött, mint Tarlós István főpolgármester közölte, egy nem várt egyeztetés miatt.

Az ülés kezdetén a testület tagjai egyperces néma felállással emlékeztek a kommunista diktatúrák áldozataira az emléknap alkalmából, valamint adóztak a február 5-én elhunyt Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, a Rabbiképző Intézet volt igazgatója, egyetemi tanár emléke előtt.

A napirendi vitában Horváth Csaba (MSZP) arról beszélt, hogy "ilyen szétesett" közgyűlést nem tapasztalt az elmúlt években, ugyanis az ülés hetven perccel később kezdődött, és tíz napirendi pontot vissza akarnak vonni. Szerinte ez az előkészítés gyengeségét mutatja. Azt mondta, pofátlanságnak tartják azt a megoldást, hogy az ellenzék valamennyi javaslatát levetetik napirendről. Ez gyávaságra vall - jegyezte meg Horváth Csaba.

Gy. Németh Erzsébet (DK) szintén felháborodásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy le akarják venni az ellenzéki javaslatokat a napirendről.

Tarlós István arról beszélt, az ellenzéki politikusok ne keverjék össze a parlamentet a közgyűléssel, hiszen az általuk benyújtott előterjesztések szempontjából a fővárosi testület nem jogalkotó, hanem jogalkalmazó. Ne transzformáljuk a parlamenti feszültségeket a Fővárosi Közgyűlésbe - fogalmazott a főpolgármester.

Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok, VIII. kerületi fideszes polgármester szintén azt mondta, hogy a fővárosi közgyűlésnek nincs döntési kompetenciája a Horváth Csaba és Gy. Németh Erzsébet által benyújtott előterjesztésekben.

A Fővárosi Közgyűlés egyebek mellett levette a testület napirendjéről a kereskedelmi egységek vasárnapi zárva tartásának a fővárosi turizmusra gyakorolt hatásvizsgálatáról, a fővárosi fekvőbeteg-ellátás kormányzati átalakításában való fővárosi önkormányzati részvételről szóló, valamint a budapesti egészségügyi intézmények helyzetének felmérésére és a szükséges döntések meghozatalára vonatkozó előterjesztést.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×