eur:
394.06
usd:
365.66
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Szijjártó Péter fogadta a bajor Európa-ügyi minisztert

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn fogadta a bajor Európa-ügyi és regionális kapcsolatokért felelős minisztert, Beate Merket - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sajtó Főosztálya az MTI-vel.

A minisztérium közleménye szerint a kétoldalú megbeszélés során szóba került, hogy Bajorország Németországon belül Magyarország legfontosabb kereskedelmi, gazdasági partnere, 2014-ben 33 százalékkal nőtt a magyar export Bajorország felé, ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy tavaly Magyarország minden idők legnagyobb exportját könyvelhette el Németország irányába.

A Németországgal meglévő élénk kereskedelmi kapcsolatnak döntő része volt abban, hogy 2014-ben a magyar gazdasági növekedés az elsők között volt Európában.

A két tárcavezető beszélt az Európa és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodás előkészítéséről. A megállapodás mind Magyarországnak, mind Bajorországnak pozitív eredményeket hozhat, de Magyarország és Bajorország is fontosnak tartja az európai jogi rendszer megtartását, valamint a termékvédelmi, egészségügyi és mezőgazdasági vívmányok tiszteletben tartását.

A külgazdasági és külügyi tárca közölte: a kétoldalú tárgyalás során téma volt a bevándorlás, amely Magyarországnak és Bajorországnak is olyan közvetlen kihívásokat jelent, amelyeket kezelni kell. Magyarország szerint olyan szabályokat kell alkotni, amelyek szigorítanak az eljárásokon.

Mind Magyarország, mind Bajorország gazdasága szempontjából főszerepet játszik az ipar, ezért Európa energiapolitikájának jövője is fontos téma volt a megbeszélés során - olvasható a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×