eur:
394.02
usd:
364.82
bux:
65490.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az ingyenes óvodai étkeztetés többletköltsége nem hárítható az önkormányzatokra

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) szerint üdvözlendő a kormány azon szándéka, hogy az óvodai étkeztetés ingyenessé tételével a nehéz sorsú gyermekeken kíván segíteni, ugyanakkor az intézkedés miatti többletköltség nem hárítható az eleve pénzszűkében lévő önkormányzatokra.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében Gémesi György és Schmidt Jenő elnökök azt írták, a kormány sajnálatos módon ismét nem egyeztetett az önkormányzati szövetségekkel. Erre már csak azért is szükség lett volna, mert az óvodai étkeztetés kötelező önkormányzati feladat, aminek költségeihez az állam az eddigiek során is csak részben járult hozzá - tették hozzá.

A MÖSZ és a TÖOSZ felhívja a kormány figyelmét, hogy minden többletköltség rontja az ebben az esztendőben is jóval kevesebb pénzből gazdálkodó önkormányzatok helyzetét, így azt kérik: a döntés végrehajtásához szükséges anyagi fedezetet központilag biztosítsák, s ne kényszerítsék többletadó kivetésére a településeket.

"A szövetségek támogatnak minden olyan kezdeményezést, amelyek a szociálisan nehéz helyzetben lévő gyermekeken kívánnak segíteni, és partnerek minden olyan kezdeményezés kidolgozásában, amelyek a kedvezményeket fenntarthatóan és rászorultsági alapon biztosítják" - írták.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt hét pénteken jelentette be, hogy 2016-tól kiterjesztik az ingyenes óvodai étkeztetést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×