eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nemzetközi segítséget kért az iraki kormányfő, Kerry üdvözölte reformterveit

A nemzetközi közösség segítségét kérte az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet elleni harcban Haider el-Abádi iraki miniszterelnök, miután találkozott a reformterveit dicsérő John Kerry amerikai külügyminiszterrel szerdán Bagdadban.

Abádi arra sürgette a világot, hogy "azonnal cselekedjen e rákos daganat (azaz az Iszlám Állam) terjedésének megállítása érdekében". "Természetesen a mi feladatunk az ország védelme, de a nemzetközi közösség felelőssége megóvni Irakot, az irakiakat és az egész régiót" - fogalmazott a kormányfő.

A Bagdadban előre be nem jelentett látogatást tevő Kerry a találkozó után azt mondta, biztatónak tartja az iraki államfő terveit a hadsereg újjáépítésére és a vallási törésvonalak mentén megosztott társadalom megbékítésére vonatkozóan.

Az iraki parlament hétfőn jóváhagyta a miniszterelnök programját és kormányának összetételét. Washington korábban az Iszlám Állammal szembeni amerikai segítség feltételéül szabta az egységkormány megteremtését. Az amerikai diplomácia vezetője ennek kapcsán méltatta, hogy a kormányban a szunnita kisebbség tagjai is helyet kaptak.

Kerry közölte, az Egyesült Államok számos más országgal együtt készen áll arra, hogy egy széles nemzetközi koalíciót alakítsanak a Közel-Keleten előrenyomuló terrorszervezet ellen. Leszögezte, hogy a nemzetközi közösség nem fogja szótlanul tűrni az Iszlám Állam előretörését, és kulcsfontosságú partnernek nevezte Irakot a szervezet elleni küzdelemben.

"Mindenkit biztosíthatok afelől, hogy a koalíció, amely globális stratégiánk középpontjában áll, a következő napokban tovább fog szélesedni és mélyülni" - jelentette ki a politikus.

Az amerikai külügyminiszter az iraki kormányfőn kívül Fuád Maszúm államfővel, Ibráhim Dzsaafari külügyminiszterrel és Szálim al-Dzsaburi parlamenti elnökkel folytat még tárgyalásokat Bagdadban.

Kerry több országot érintő közel-keleti körúton van, amelynek során igyekszik összekovácsolni egy több mint negyven országból álló koalíciót a térség országaiban nagy félelmet keltő Iszlám Állammal szemben. Irak után csütörtökön Szaúd-Arábiába utazik tovább. Dzsiddában találkozik az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) hat tagállamának - Szaúd-Arábia mellett Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Omán és Katar - külügyminiszterével. A tanácskozáson jelen lesznek Egyiptom, Jordánia, Libanon és Törökország képviselői is.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×