eur:
389.29
usd:
362.53
bux:
68101.68
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ez az MSZMP reformszárnyának kudarca - 25 éve történt

1989. szeptember 2. szombat: Megkezdődött az MSZMP reformköreinek kétnapos országos tanácskozása. A Szovjetunióból érkezett zsidók tüntettek Rómában az amerikai nagykövetség épülete előtt, mert az Egyesült Államok megtagadta tőlük a politikai menekült státust.

Megkezdődött az MSZMP reformköreinek kétnapos országos tanácskozása. A konferencia céljaként egy átfogó, radikális reformeszméket tükröző platform elfogadását jelölték meg. A plenáris ülés társelnöke Ágh Attila politológus hangoztatta, hogy valamennyi reformerő összefogására, és a konzervatív vagy fontolva haladó erőktől való éles elhatárolódásra van szükség. A legutóbbi események újólag megmutatták, hogy a párton belül a nyílt konzervatív visszarendeződés esélyei csekélyek - mutatott rá Ágh Attila.

Az AP amerikai hírügynökség a Pozsgay Imre köré tömörülő reformszárny kudarcaként értékelte az MSZMP KB este véget ért ülésén hozott döntést, amelynek értelmében az MSZMP - a reformerek javaslatával szemben - nem vonul ki a munkahelyekről. Az AP emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy ezentúl más pártok is működhetnek majd a munkahelyeken. A londoni Times is kommentárt szentelt a magyar belpolitikának. Ennek szerzője úgy vélte, hogy a jelenlegi helyzetben nincs olyan politikai erő, amely kész lenne Magyarország gazdasági válságának megoldására. Ötletekben nincs hiány, de hiányzik a politikai bátorság - mutat rá a londoni lap kommentárja. Az MSZMP reformszárnya nem akar népszerűtlen kezdeményezésekkel ellenállást kelteni, az ellenzéki pártok kezében viszont nincs hatalom, és ezek különben is minden erejüket a választási előkészületekre összpontosítják - írja a londoni Times.

A Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának főtitkára szerint Lengyelország biztonságát és szuverenitását teszik kockára, amikor a Varsói Szerződésből való kilépés gondolatával játszadoznak, még akkor is, ha ezt nem azonnal, hanem fokozatosan egy későbbi időpontban képzelik el. Mieczyslaw Rakowski azt is kifejtette: Moszkva, Berlin és Prága igen éberen figyeli a Varsói Szerződéssel összefüggő megnyilvánulásokat a szocialista táborhoz tartozás kérdésében. Hozzátette: pártja kész a konstruktív ellenzék szerepét vállalni, de ez szerinte egyben a kerekasztal teljes bukását, a gazdasági és a politikai reformok megvalósítását célzó nemzeti közmegegyezés végét is jelentené.

A Szovjetunióból érkezett zsidók tüntettek Rómában az amerikai nagykövetség épülete előtt, mert az Egyesült Államok megtagadta tőlük a politikai menekült státust. A kétezer fős tömeg végül azután oszlott fel, hogy az amerikai nagykövetségtől ígéretet kapott arra, hogy közbenjár érdekükben. A követségi szóvivő szerint egyébként 1989-ben várhatóan 70 ezer zsidó hagyja el a Szovjetuniót, közülük 35 ezren Rómán keresztül távoznak. Minden további nélkül beutazhatnának Izraelbe, ezzel a lehetőséggel azonban csak kevesen élnek, többségük az Egyesült Államokba kíván letelepedni.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta. A befektetett tőke biztonsága továbbra is vezető szempont a válaszadók között, noha az utóbbi évek inflációs környezetében ezzel együtt felértékelődött a hozam fontossága is. A befektetések kezelésében a személyes és az online ügyintézés egyaránt népszerű, tanácsok esetében pedig elsősorban a banki szakértőkre hallgatnak a megtakarítók. A megtakarítással rendelkezők aktívan érdeklődnek a pénzügyek iránt, havonta akár többször is tájékozódnak, informálódnak a befektetési lehetőségekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×