INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A külképviseletekről megérkeztek a választás ott leadott voksai - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
Nem lesz parlamenti képviselő Bajnai Gordon. Nem indul az európai parlamenti választáson a Magyar Liberális Párt.

Valamennyi külképviseletről megérkeztek a parlamenti választás voksait tartalmazó urnák és jegyzőkönyvek, és azok sértetlenségéről meggyőződött a Nemzeti Választási Bizottság. A 97 külképviseleten 24.059 magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár voksolt. Ezeket a szavazatokat a szétválogatás után az átjelentkezéssel szavazók voksaival együtt eljuttatják a 106 egyéni választókerület kijelölt szavazatszámláló bizottságához, amelyek azt egy kijelölt urnába teszik. Ezt követően, várhatóan szombaton számlálják meg valamennyi szavazatot, és hirdetik ki a választás előzetes végeredményét.

Nem lesz parlamenti képviselő Bajnai Gordon. Az Együtt-PM vezetője átveszi a baloldali összefogás listáján szerzett mandátumát, majd lemond arról egy másik jelölt javára - erősítette meg az InfoRádiónak a pártszövetség társelnöke. Szigetváry Viktor hozzátette, arról még nem döntöttek, hogy ki mehet a tömörülés képviselői közül Bajnai Gordon helyett az Országgyűlésbe és arról sem, hogy a volt kormányfő vezeti-e majd a pártszövetség európai parlamenti listáját.

Nem indul az európai parlamenti választáson a Magyar Liberális Párt. Fodor Gábor pártelnök ezt azzal indokolta, hogy nincs pénzük a választási részvételre, a baloldali összefogás pártjai pedig nemet mondtak az együttműködésre. A politikus azt is bejelentette, hogy tervei szerint független képviselőként dolgozik majd a parlamentben.

A választási eredmények jogerőssé válása után az egyéni képviselőjelölteknek, a pártoknak és jelölőszervezeteknek 15 napon belül el kell számolniuk a jelölteknek járó 1 millió forintos kampánytámogatással. A Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint 1.554 volt az érvényes egyéni jelöltek száma. Közülük a Magyar Államkincstár állampénztári irodája 597 jelölttel kötött egyéni megállapodást, további 585 egyéni jelölt pedig pártja javára mondott le a támogatásról.

Lemondott tisztségéről Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója - erősítette meg az ATV-ben a Mazsihisz elnöke.

Budapesten ismét lebontották demonstrálók a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó emlékmű helyét elkerítő kordont a Szabadság téren. Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke és Horváth Csaba, az MSZP fővárosi vezetője közölte: nem engedik felépíteni az emlékművet, mert az szerintük az újnácik gyülekezőhelyévé tenné a teret.

Az Alkotmánybírósághoz fordult a Szegedi Ítélőtábla. Egy folyamatban lévő eljárásukkal összefüggésben merült fel, hogy az alaptörvényben és a büntető törvénykönyvben szereplő tényleges életfogytiglan szerintük egy emberi jogi egyezménybe ütközik - mondta el az InfoRádiónak a testület elnöke. Harangozó Attila hozzátette: a döntésig az eljárást felfüggesztik.

Akár már az év végére elérhetővé válhat Magyarországon is a tüdő transzplantáció. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádió Aréna című műsorban elmondta: megkezdődött a szervezeti egységek kialakítása, évente 20-30 beteggel számolnak, ennél nagyobb kapacitásra a tüdő transzplantáció területén valószínűleg nincs szükség. Jelenleg legközelebb Bécsben tudnak ilyen beavatkozást végezni magyar betegeken.

Elhagyta a kórházat Szivós Márton, a férfi vízilabda ob I-ben szereplő Szeged válogatott játékosa. A sportolót pénteken a Vasas-Szeged bajnoki mérkőzés után kezdődő szívinfarktussal vitték a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján, ahol még aznap megműtötték.

A címlapról ajánljuk