INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Ma lehet utoljára átvenni a szavazási levélcsomagokat a külképviseleteken

InfoRádió / MTI
Pénteken van utoljára lehetőségük átvenni a levélben szavazóknak a szavazási levélcsomagjukat a kijelölt külképviseleteken, ezért több külképviselet meghosszabbította nyitva tartását. A szavazási levélcsomagokat csak személyesen lehet átvenni.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak a vasárnapi országgyűlési választáson, ha felvetették magukat a választói névjegyzékbe. A levélben szavazók választhattak, hogy postán kérik a szavazási levélcsomagot vagy külképviseleten személyesen veszik át.

A Nemzeti Választási Irodánál (NVI) több külképviselet is jelezte, hogy még sok az át nem vett levélcsomag, ennek az is lehet az oka, lehetséges egyik oka, hogy sokan úgy gondolják, csak a szavazás napján, vasárnap veszik át a szavazási iratcsomagot.

Az átvételre azonban csak munkanapokon van lehetőség. Péntek este a külképviseleteknek már össze kell számolniuk az át nem vett levélcsomagokat, és jelenteniük kell, hány ilyen csomagról van szó, utána pedig már senki nem veheti át a szavazási nyomtatványait.

A 97 külképviselet közül csak a belgrádi, a beregszászi, a bukaresti, a csíkszeredai, az eszéki, a kassai, a kolozsvári, a pozsonyi, a szabadkai és az ungvári külképviseleten lehet átvenni szavazási levélcsomagot. Az NVI ezekre a külképviseletekre már eljuttatta a csomagokat, amelyeken nincs feltüntetve az átvenni jogosultak neve. Az NVI eljuttatta azoknak a választópolgároknak a jegyzékét is, akik a regisztráció során jelezték, hogy a szavazási levélcsomagot a külképviseleten akarják átvenni.

A levélcsomagokat általában 9 és 16 óra között lehet átvenni, de Beregszászon és Ungváron este 9-ig, Szabadkán 5-ig, Bukarestben este 6-ig, Kolozsváron 7-ig, Csíkszeredán éjfélig várják az érintetteket.

A címlapról ajánljuk