eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ma lehet utoljára átvenni a szavazási levélcsomagokat a külképviseleteken

Pénteken van utoljára lehetőségük átvenni a levélben szavazóknak a szavazási levélcsomagjukat a kijelölt külképviseleteken, ezért több külképviselet meghosszabbította nyitva tartását. A szavazási levélcsomagokat csak személyesen lehet átvenni.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak a vasárnapi országgyűlési választáson, ha felvetették magukat a választói névjegyzékbe. A levélben szavazók választhattak, hogy postán kérik a szavazási levélcsomagot vagy külképviseleten személyesen veszik át.

A Nemzeti Választási Irodánál (NVI) több külképviselet is jelezte, hogy még sok az át nem vett levélcsomag, ennek az is lehet az oka, lehetséges egyik oka, hogy sokan úgy gondolják, csak a szavazás napján, vasárnap veszik át a szavazási iratcsomagot.

Az átvételre azonban csak munkanapokon van lehetőség. Péntek este a külképviseleteknek már össze kell számolniuk az át nem vett levélcsomagokat, és jelenteniük kell, hány ilyen csomagról van szó, utána pedig már senki nem veheti át a szavazási nyomtatványait.

A 97 külképviselet közül csak a belgrádi, a beregszászi, a bukaresti, a csíkszeredai, az eszéki, a kassai, a kolozsvári, a pozsonyi, a szabadkai és az ungvári külképviseleten lehet átvenni szavazási levélcsomagot. Az NVI ezekre a külképviseletekre már eljuttatta a csomagokat, amelyeken nincs feltüntetve az átvenni jogosultak neve. Az NVI eljuttatta azoknak a választópolgároknak a jegyzékét is, akik a regisztráció során jelezték, hogy a szavazási levélcsomagot a külképviseleten akarják átvenni.

A levélcsomagokat általában 9 és 16 óra között lehet átvenni, de Beregszászon és Ungváron este 9-ig, Szabadkán 5-ig, Bukarestben este 6-ig, Kolozsváron 7-ig, Csíkszeredán éjfélig várják az érintetteket.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×