eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Már hétfőn esküt tehetnek a Nemzeti Választási Bizottság tagjai

Áder János köztársasági elnök pénteken megtette javaslatát az Országos Választási Bizottság (OVB) helyébe lépő Nemzeti Választási Bizottság (NVB) - az Országgyűlés által megválasztandó - hét tagjára, valamint három póttagjára. Az államfő jelöltjeit a Sándor-palotában mutatta be újságírók előtt.

A köztársasági elnök a bemutatáson azt hangoztatta: a demokratikus társadalom alapvető érdeke, hogy olyan jól működő és tekintéllyel bíró testület jöjjön létre, amelynek tagjai méltók a beléjük vetett bizalomra, és akiket egyetlen cél vezérel: a választások törvényes lebonyolítása.

Az államfő jelöltjei között van az OVB két korábbi tagja, Bozsóki Éva és Sasvári Róbert. Az NVB tagjának javasolta megválasztani továbbá a köztársasági elnök Tóta Áronné Zentai Ildikót, Patyi Andrást, Csenterics Ferencet, Boda Pált és Fábián Adriánt. Póttag lehet Bodnár Eszter, Lugossy-Sági Krisztina és Rádi Péter.

Emlékeztetett, hogy jövőre immár hetedik alkalommal tartanak Magyarországon szabad és demokratikus választásokat, és a 2014-es év rendkívül mozgalmas lesz, hiszen nem csak országgyűlési, hanem önkormányzati és európai parlamenti választások is lesznek. Szavai szerint a megválasztandó bizottsági tagok ezért komoly feladatot vállalnak.

Hangsúlyozta: a tagok legfontosabb feladata az lesz, hogy a választások törvényességét megkérdőjelezhetetlenül biztosítsák.

Jelezte azt is, a parlamenti frakcióknak lehetőségük van arra, hogy az NVB-be tagot delegáljanak, így várhatóan - öt frakcióval számolva - a testület 12 tagú lesz.

Arra is kitért, hogy a választások törvényességének biztosításában az NVB mellett a Kúriának és - új szereplőként - az Alkotmánybíróságnak is szerepe lesz.

Áder János elmondta, a jelöltek kiválasztásánál öt alapelvet határozott meg magának. Az első ezek között az, hogy a jelöltek között nagy gyakorlati, közigazgatási, választójogi tapasztalattal, illetve magas szintű jogelméleti vagy közjogi felkészültséggel rendelkező szakemberek egyaránt helyet kapjanak.

Fontos elvnek mondta azt is, hogy a testületben ne csak fővárosi, hanem a hivatásukat vidéken gyakorló szakemberek is méltó súllyal jelenjenek meg. Harmadik elve az volt, hogy a munkában a "nagyobb tapasztalatú nemzedékek képviselőinek bölcsessége és a fiatalabb jogászgenerációk innovatív szemlélete is ötvöződjön". Negyedik elvként a folyamatosság és a megújulás értékeit említette, előbbivel arra utalt, hogy két korábbi OVB-tagot is jelölt. Ötödik elvként pedig a testület összetételében kifejezésre akarta juttatni a nők társadalmi szerepe iránti megbecsülést és tiszteletet, ezért jelölt négy nőt az NVB-be.

Áder János a jelölteket külön is méltatta. Bozsóki Éváról azt mondta, a jelenlegi OVB tagjaként a kontinuitást és a nagy tapasztalaton nyugvó kiváló jogászi felkészültség értékeit képviseli, Tóta Áronné Zentai Ildikónak a megyei szintű közigazgatásban szerzett jártasságát értékelte, Bodnár Eszternek az alkotmányjog területén szerzett elméleti és oktatói gyakorlatát és a választásokkal kapcsolatban szerzett jártasságát, míg Lugossy-Sági Krisztinánál egyebek mellett azt emelte ki, hogy részt vesz a Tisztességes Választásért Alapítvány munkájában.

Sasvári Róbertet, az OVB jelenlegi tagját átfogó jogalkalmazói tapasztalattal rendelkező jogásznak, Patyi Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát szerteágazó tudású, a hazai és külföldi tudományos tevékenységet végző szakembernek mondta.

Csenterics Ferencnek, a Pest Megyei Ügyvédi Kamara elnökének több évtizedes ügyvédi gyakorlatát emelte ki, míg Boda Pálnál, a Somogy Megyei Területi Választási Bizottság elnökénél azt jelezte, hogy a jogász szakterülete a civilisztika, a magánjog tudománya.

Fábián Adriánt, a Pécsi Tudományegyetem dékánhelyettesét, az intézmény tanszékvezető tanárát említve arról beszélt, négy könyve és csaknem száz publikációja jelent meg a közigazgatási jog tárgyköreiben. Rádi Péter ügyvédről pedig azt mondta, hogy a szakember korábban a IX. kerületi választási bizottság tagja volt, azt megelőzően a veresegyházi önkormányzat jogi bizottságának a munkáját segítette.Ha az Országgyűlés támogatja az államfő által jelölt tagokat, akkor - a parlamenti eskütételük után - akár már hétfőn alakuló ülést tarthatnak, melyen megválasztják maguk közül a testület elnökét és elnökhelyettesét. A parlament által választott tagok mandátuma kilenc évre szól.

Az Országgyűlés a jogász végzettségű tagokat kétharmados többséggel választja meg, ám ha ez két alkalommal nem sikerül, a harmadik körben már elég a jelenlévő képviselők egyszerű többsége.

Az államfő által jelölt tagok a parlament döntéséig nem nyilatkoznak.

Az NVB megalakulásával az OVB tagjainak a mandátuma megszűnik.

Az NVB-be a pártok által delegált tagoknak a mandátuma az országgyűlési választások kiírásáig szól. A pártdelegált tagok mandátuma ekkor - az államfői bejelentéssel - megszűnik, és csak a hét, Országgyűlés által választott tag dolgozhat tovább.

Az NVB létszáma a kampányidőszakban bővülhet majd ki újra az országos listát állítani tudó pártok, valamint az országos listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok delegáltjaival. Ez utóbbi változás a korábbi delegálási rendszerhez képest, és egyben azt is jelenti, hogy akár mind a 13 nemzetiség tagot küldhet az NVB-be. A nemzetiségi megbízottak azonban csak az őket érintő ügyekben szavazhatnak.

Az NVB-be az Európai Parlamenti választásra országos listát állító pártok is küldhetnek delegáltakat.

A pártok által delegált tagok megbízatása a választási eredmény jogerős kihirdetésével ér majd véget, utána ismét csak azok a pártok delegálhatnak tagot az NVB-be, amelyek az új Országgyűlésben frakciót tudtak alakítani.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×