eur:
388.49
usd:
360.59
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Áder János Zágrábban tárgyal

Áder János köztársasági elnök horvát kollégájával, Ivo Josipoviccsal találkozik ma Zágrábban, a látogatás célja a két ország partneri kapcsolatainak erősítése, a horvát EU-tagsággal megnyíló együttműködési lehetőségek, gazdasági és energiapolitikai kérdések, valamint a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak közös projektjeinek megvitatása.

A magyar államfő és vendéglátója áttekinti a két országban élő nemzetiségek, a határ menti együttműködés és kulturális kapcsolatok helyzetét is. Áder János találkozik Zoran Milanovic horvát miniszterelnökkel és Josip Lekóval, a horvát parlament, a szábor elnökével, valamint a horvátországi magyar kisebbség képviselőivel.

A magyar köztársasági elnök megkoszorúzza Antall József egykori magyar kormányfő szobrát a politikusról elnevezett zágrábi sétányon. A köztársasági elnök pénteken indul vissza Budapestre.

A magyar és a horvát államfő legutóbb tavaly novemberben Pécsen találkozott, amikor a magyarországi országos horvát nap alkalmából a városba látogatott Ivo Josipovic. A horvát elnök köszönetet mondott Magyarországnak országa európai integrációjának támogatásáért.

Horvátország uniós csatlakozási szerződését Magyarország az elsők között, 2012. február 13-án ratifikálta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Február óta nem látott szinten a forint

Február óta nem látott szinten a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfőn egyelőre erősödésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest a reggeli enyhe gyengülés után. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×