eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Rendkívüli monetáris tanácsi ülés lesz csütörtökön - a nap hírei

Újabb multinacionális vállalattal, ezúttal német Continentallal kötött stratégiai megállapodást a kormány. Sehol sem volt szükség nagyobb beavatkozásra az ár- és belvízi helyzet miatt.

Újabb multinacionális vállalattal, az autóipari gyártó és szoftverfejlesztési tevékenységgel foglalkozó német Continentallal kötött stratégiai megállapodást a kormány. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a befektetés-ösztönzés keretében a kormány kiemelten támogatja a járműipart és az elektronikát, valamint az ezeken a területeken megvalósuló kutatás-fejlesztést. A Continental öt vállalattal és hét telephellyel van jelen Magyarországon, több mint 6000 embert foglalkoztat.

Rendkívüli monetáris tanácsi ülés lesz csütörtökön a Magyar Nemzeti Bankban - erősítette meg a jegybank az InfoRádiónak. A Világgazdaság online kiadása úgy értesült, hogy a tervezett gazdaságösztönző lépésekről lesz szó a megbeszélésen. A jegybank vezetői a lap tudomása szerint jövő hétfőn egyeztetnek 8, Magyarországon működő nagybank vezetőivel is.

A magyar-török kereskedelmi forgalom megduplázását tűzte ki célul a kormány. Szijjártó Péter külgazdasági ügyekért is felelős államtitkár hangsúlyozta: Törökországon keresztül Magyarország egy egész régiót - az arab világot, a kaukázusi köztársaságokat - is eléri. Hozzátette: tavaly 2 milliárd dollár felett volt a külkereskedelmi forgalom a két ország között.

Megtérülő beruházásnak nevezte az E.On magyarországi gázüzletágának megvásárlását a fejlesztési minisztérium parlamenti államtitkára. Fónagy János emlékeztetett, hogy az ügylet az ország költségvetését nem befolyásolja. A kormány célja az energiabiztonság erősítése és döntő szerep elérése a hazai gázpiacon. Az adásvétel várhatóan az év második felében zárulhat, a 870 millió eurós árat az akkori gázkészletek függvényében pontosítják.

Szociális alap létrehozását sürgeti az MSZP azok érdekében, akiknek a rezsicsökkentés nem jelent segítséget. Az elképzelés szerint az alap azoknak nyújtana támogatást, akiknél korábban kikapcsolták a szolgáltatást, illetve fával, szénnel vagy brikettel fűtenek. Az alap az ellenzéki párt szerint néhány milliárd forintból elindítható lenne. A Fidesz szerint az ötlet képmutató, mert a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején háromszorosára emelték a gáz és kétszeresére a villany árát.

Csaknem háromezer bejelentés után indult vizsgálat tavaly a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál - közölte a szervezet elnöke. Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a mintegy 2100 adatvédelmi ügy negyedénél állapítottak meg szabálytalanságot. Hozzátette: a hatóság jogszabályváltozást javasol azért, hogy az uniós adatkezelési irányelvet a magyarországi gyakorlatban is alkalmazni lehessen.

Sehol sem volt szükség nagyobb beavatkozásra az ár- és belvízi helyzet miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. Bakondi György elmondta: 11 megyében folyik valamilyen ár- és belvízi védekezés. Valamennyi hazai vízfolyás árad, a kisebb folyók közül a többi között a Rábán, a Zalán, a Körösökön, a Zagyván és az Ipolyon tartanak fenn készültséget. A főigazgató hozzátette: minden térségben rendelkezésre állnak az árvíz elleni védekezéshez szükséges erők és eszközök. Országosan 30 ezer hektárral nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága az elmúlt két napban.

Jövő keddre halasztotta a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága a márciusi hóvihar okozta helyzet kezeléséről szóló belügyminisztériumi jelentés tárgyalását. Eredetileg csütörtökön tanácskoztak volna a miniszterelnök által kért jelentésről.

Két héten belül tárgyalhat a Felsőoktatási Kerekasztal a hallgatói szerződések ügyéről. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára elmondta: a hallgatói felelősséggel foglalkozó csoportban körvonalazódott egyfajta megállapodás, amely majd a plenáris ülés elé kerülhet. Ha ezt elfogadják, akkor azt előbb a kormány, majd a Parlament is megtárgyalhatja. Doncsev András hozzátette: abban mindenki egyetért, hogy az állami ösztöndíjban részesülők az oktatás időtartamának megfelelő ideig hazai munkahelyen dolgozzanak.

Megkezdte a munkaterület körülkerítését a parlament előtti Kossuth Lajos tér átépítésének fővállalkozója, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. en jelentette be, hogy. nyerte a rekonstrukcióra kiírt pályázatot. A Steindl Imre Program keretében egyebek között új mélygarázs, látogatóközpont és parlamenti múzeum jön létre a 2014-re zöldebbé váló téren.

Vádat emelt és fegyházbüntetést indítványozott az ügyészség a tavaly ősszel meggyilkolt 11 éves kaposvári kisfiú ügyében. A Somogy Megyei Főügyészség szóvivője az InfoRádiónak elmondta: három ember ellen emeltek vádat. Egerváriné Lucza Gyöngyi hozzátette: a másod és harmadrendű vádlott, köztük a meggyilkolt Szita Bence nevelőapjának volt élettársa, részletes beismerő vallomást tett. Az elsőrendű vádlott, aki korábban már többször követett el erőszakos bűncselekményt, tagadja bűnösségét.

Címlapról ajánljuk

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×