eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68089.87
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Árvíz - Országos műszaki irányító törzs alakult

A magyarországi folyók egy részén intenzív árvízi védekezés zajlik, az Országos Vízügyi Főigazgatóságon (OVF) országos műszaki irányító törzs alakult az ár- és belvízi védekezés irányítására és összehangolására. Csütörtökre a jelentős mennyiségű csapadék miatt már nem adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán Böröcz Istvánnal, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójával közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az érintett intézmények felkészültek az ár- és belvízi helyzet kezelésére, az Országos Vízügyi Főigazgatóságon országos műszaki irányító törzs alakult a védekezés irányítására és összehangolására. A kabinet kezdeményezésére együttműködésről állapodott meg a kormány és a közmédia a gyors és pontos tájékoztatás érdekében.

Böröcz István közölte: déltől a közmédia valamennyi csatornáján, híradóiban önálló műsorblokkban számol be az árvízi és belvízi helyzetről.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője Nyíregyházán elmondta: intenzív árvízi védekezés zajlik a magyarországi folyók egy részén, az ehhez szükséges erők és eszközök minden térségben rendelkezésre állnak. A térségi vízügyi igazgatóságok már megkezdték a vízkormányzási munkálatokat, a zsilipek nyitását és zárását, a tározók feltöltését szükség szerint végzik - tette hozzá a főigazgató.

Szerdán több folyó apadni kezdett, de néhol folytatódott az áradás, emiatt több helyen újabb homokzsákok pakolásával védekeztek. Emellett a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit számos alkalommal vízszivattyúzáshoz, veszélyesen megdőlt fák eltávolításához, valamint a viharos szél által megrongálódott épületekhez riasztották.

Az OKF ugyanakkor azt közölte, szerdán sehol nem volt szükség nagyobb katasztrófavédelmi beavatkozásra az ár- és belvízi helyzet miatt. Két családnak, hat embernek kellett önkormányzati lakásban elhelyezést biztosítani, valamint a mentesítési munkálatok miatt egy útszakaszt lezártak.

Az OVF szerda kora esti adatai szerint az országban több mint 2786 kilométeren van árvízi készültség. Ebből harmadfokú a készültség 10 folyószakaszon, mintegy 320 kilométeren. Több mint 817 kilométeres szakaszon másodfokú, mintegy 1647 kilométeren elsőfokú készültség van érvényben.

Belvízi védekezésre 73 helyen van szükség. Ebből 9 területen harmadfokú a készültség.

Békés megyében a szántóföldek több mint harminc százaléka vízzel telített, ebből 13 900 hektár víz alatt áll, és további 102 600 hektáron a vízszint elérte a talaj felső rétegét. A megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának tájékoztatása szerint a legnagyobb összefüggő vízfelület Orosháza térségében, Gádoros és Nagyszénás között alakult ki, mintegy négyszáz hektáron, ott jelenleg is aktív védekezés folyik, a mély fekvésű területről folyamatosan szivattyúzzák ki a vizet. A talajon jelenleg nem lehet mezőgazdasági munkálatokat végezni, rendkívüli a lemaradás a növénytermesztésben.

Az OVF az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a belvízzel elöntött területeken az elkövetkező 6 napban az előrejelzések szerint 5-10 milliméter közötti csapadék várható. Hozzátette, összességében a folyóinkon érkező újabb árvízi hozamok jellemzően másod-, illetve harmadfokú készültség mellett levezethetők a következő napokban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerdán azt közölte, a vízzel elöntött területek nagysága a többi között az elmúlt három hónapban lehullott, nagy mennyiségű hó és eső következménye. Kiemelték: több mint 110 éve (1901 óta) nem esett országosan ennyi csapadék az év első három hónapjában, mint az idén. Méréseik szerint az országban az év első három hónapjában 180-340 milliméter hó, eső hullott. Ez a legkevésbé csapadékos délkeleti területeken is több mint 90 milliméterrel, a legcsapadékosabb helyeken pedig több mint 200 milliméterrel meghaladja a sokévi átlagot.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön a Dunántúlon fokozatosan felszakadozik a felhőzet, ott néhány órára a nap is kisüt. Északnyugaton egy-egy zápor, keleten eleinte még több helyen, majd elsősorban északkeleten eső valószínű.

Az MTI-hez szerdán kora este eljuttatott figyelmeztető előrejelzésükben azt írták: este nyugaton, csütörtök reggel a Dunántúl nagy részén, valamint Pest és Nógrád megyében több helyen valószínű talaj menti fagy.

A csütörtök egész napra érvényes veszélyjelzésében a meteorológiai szolgálat Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megye, valamint a főváros területére adott ki figyelmeztetést a talaj menti fagy miatt.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×