eur:
388.59
usd:
360.99
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Erről döntött a parlament - nap hírei

Kibővítette a nemzeti dohányboltok termékkörét az országgyűlés. Már zajlanak a tárgyalások a bankokkal a hitelezési aktivitás növeléséről. A bizalomra épülő gazdaságpolitikát állítja gazdaságpolitikai programja középpontjába az Együtt 2014 mozgalom.

Kibővítette a nemzeti dohányboltok termékkörét az országgyűlés. A most elfogadott jogszabály-módosítás alapján az üzletek alkoholtartalmú és energiaitalokat, kávét, ásványvizet, üdítőket és újságot is árulhatnak majd. A jogszabályváltozás értelmében akik már rendelkeznek engedéllyel, július helyett már májusban megnyithatják dohányboltjukat.

Visszamenőleg díj- és illetékmentessé nyilvánította a földhasználati nyilvántartási eljárást az Országgyűlés. A határozattal a január elseje óta indított ilyen eljárások váltak ingyenessé. Az év eleje óta erre a célra befizetett összegeket - esetenként 6 illetve 12 ezer forintot - a kormányhivataloknak vissza kell téríteniük az ügyfeleknek.

Támogatta a Malév vizsgálóbizottság jelentését a parlament gazdasági és informatikai bizottsága. A légitársaság 2002 és 2010 közti működését vizsgáló testület dokumentumáról éles vita alakult ki: a kormánypárti tagok az előző kormányok felelősségének tartották a Malév csődjét, a szocialista képviselők pedig azt kifogásolták, hogy a testület nem vizsgálhatta a Fidesz kormány alatt történteket, mivel a légitársaság 2012-ben ment csődbe.

Általános vitára alkalmasnak tartotta a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló törvényt az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága. A vitában az ellenzék egyebek mellett a Műcsarnok és a Vigadó átadását és a kultúra finanszírozásának átalakítását tette szóvá. A kormánypárti képviselők arról beszéltek, hogy az épületekre eladási és jelzálog tilalom lesz érvényes, a forrásokról döntő Magyar Művészeti Akadémiának pedig nincsenek kirekesztő törekvései.

Már zajlanak a tárgyalások a bankokkal a hitelezési aktivitás növeléséről. Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az InfoRádiónak elmondta, a kormány elsősorban a kis- és a közepes vállalkozásoknak nyújtott hitelek, valamint a lakossági hitelezés területén vár nagyobb aktivitást a bankoktól, amelyeknek cserébe adókedvezményeket ajánlanak.

A bizalomra épülő gazdaságpolitikát tartja az Együtt 2014 legfőbb céljának a mozgalom társalapítója. Bajnai Gordon a tömörülés gazdaságpolitikai stratégiájának bemutatásakor a bizalom helyreállítása mellett a stabilitás megteremtését, a növekedés beindítását, a foglalkoztatás bővítését és a minőségi, esélyteremtő oktatáspolitika kialakítását nevezte a legfontosabbnak.

Jövő hétfőn mond le parlamenti képviselői mandátumáról Salamon László, aznap, amikor alkotmánybíróként hivatalba lép. Az alkotmányügyi bizottság KDNP-s elnökét tavaly decemberben választotta alkotmánybíróvá az Országgyűlés.

Balatoni Mónika, a Hungarofeszt korábbi kreatív és stratégiai igazgatója lesz a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. A posztot eddig Kovács Zoltán töltötte be, aki a felzárkózási ügyekért felelős államtitkár lesz.

A tanúvédelem szabályozásának felülvizsgálatát javasolja az alapjogi biztos. Szabó Máté szerint a témára vonatkozó törvény több helyen alapvető jogokat sért. Az ombudsman azt is fölöslegesnek tartja, hogy a tanúvédelmi programban szerződést kell kötniük a résztvevőknek, de azt a jogszabály nem határozza meg, hogy mi minősül a tanúvédelmet indokoló kiemelkedő súlyú bűncselekménynek.

A fővárosban rendben lezajlott az egyetemisták demonstrációja. A felvonulás előtt mintegy tíz diákot kikérdeztek meg Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai, mert értesülésük szerint a tiltakozók hidakat akartak elfoglalni. Az egyetemisták ezúttal is a hallgatói szerződést és az egyetemi autonómia korlátozását Alaptörvénybe foglaló módosítások ellen tiltakoztak.

Megfontolandónak tartja az állam szerepvállalását az oltás- és a járványügyi biztonság hosszú távú biztosítása érdekében az egészségügyért felelős államtitkárság. A Népszabadság korábban azt írta: közös céget alapít az oltóanyaggyártásra a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő és a jelenlegi influenza vakcinagyártó Omninvest.

A Fidesz belpolitikai választási érdekét látja a székelyzászló-ügy hátterében a román kormányfő. Viktor Ponta ugyanakkor úgy látja, Románia és Magyarország között semmilyen probléma nincs.

Drágul a benzin. A Mol szerdán literenként bruttó 3 forinttal emeli a 95-ös benzin árát, a gázolajé nem változik. Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 433-434 forint lesz, a gázolajé 434-435 forint marad.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×