eur:
387.33
usd:
356.49
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Az Erzsébet híd felé menetelnek az egyetemfoglalók

Elindult az egyetemfoglaló mozgalom menete hétfőn Budapesten, a Múzeum körúton. A tüntetők a "Szabad ország, szabad egyetem", "Nem hagyjuk!" mondatokat skandálják.

A helyszínen tartózkodó rendfenntartó erők úgy tájékoztatták az MTI-t, hogy mintegy 150-en vannak a megmozduláson. A vonulás a tervek szerint az Erzsébet híd felé tart, amelyen majd átsétálnak az egyetemisták.

Az indulás előtt Mészáros Ákos, az egyetemfoglaló mozgalom tagja azt mondta: azért élnek a polgári engedetlenség eszközével, mert a Hallgatói Hálózat (HaHa) által tavaly decemberben megfogalmazott hatpontos követeléseit nem teljesítette a kormányzat. Beszédében utalt arra, hogy a kancellária intézményét alaptörvénybe iktathatja március elején az Országgyűlés, amivel nem értenek egyet, ahogy azzal sem, hogy ugyanezt tegyék a hallgatói szerződéssel. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor rámutatott: hazájukban szeretnének munkát vállalni.

Megemlítette, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda néhány tagja az indulás előtt megjelent rendezvényükön azzal a céllal, hogy tanúként hallgassanak ki diákokat.

Hájas Tamás Balázs, a Középiskolai Hálózat tagja arról beszélt, hogy a kormányzat negyedszerre írja át az alaptörvényt.

A HaHa decemberben hatpontos petícióban követelte a keretszámok "legalább a 2011-es szintre" való visszaállítását, a felsőoktatásból történt forráskivonás megszüntetését és az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződések eltörlését, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, valamint azt, hogy ez utóbbi biztosítsa a szegényebb családok gyermekeinek bejutását a felsőoktatási intézményekbe.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×