eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

A felsőoktatás és Bajnai Gordon is téma volt a Parlamentben

A felsőoktatás, a székelyzászló-ügy és Bajnai Gordon programhirdetése is szóba került az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai között.

Az ülés elején Kövér László házelnök közölte, hogy az LMP frakció megszűnéséből következő országgyűlési - például bizottsági - változásokról, a csütörtöki házbizottsági ülés után tájékoztatja a képviselőket.

Napirend előtti felszólalásában Hiller István, az MSZP képviselője a felsőoktatás pénzügyi, finanszírozási, szervezeti és együttműködési válságáról beszélt, amely szerinte a 2010-ben meghirdetett önfinanszírozó felsőoktatás képe miatt alakult ki. A politikus elutasította az egyetemi autonómia csorbítását és a rektorok hatásköreinek megnyirbálását.

Halász János államtitkár válaszában hangsúlyozta, hogy a felsőoktatás leginkább 2010-ben volt válságban, amelyhez leginkább - részben Hiller István miniszterségével - az előző kormányok járultak hozzá. Az államtitkár aláhúzta, hogy nem kevesebb az intézmények támogatása, sőt 23 milliárd forinttal több.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik részéről a devizahitelesek érdekében emelt szót, kritizálva a kormány intézkedéseit: például az ócsai lakópark építését és a Nemzeti Eszközkezelőt. A képviselő követelte, hogy a kormányzat álljon be a hitelkárosultak mögé és hirdessen meg kilakoltatási moratóriumot.

Czomba Sándor államtitkár viszont úgy vélte, hogy a jelenlegi kormány egyáltalán nem vádolható azzal, hogy ne állt volna a devizahitelesek mellé, majd tételesen felsorolta, hogy mit tett a bajba jutottak megmentéséért a kabinet.

A KDNP-s Kalmár Ferenc András a székely-zászló ügy nyomán az etnikumok védelmében, a sokszínűség mellett állt ki. A képviselő hangsúlyozta, hogy európai keretek között megoldhatóak a felmerült kérdések. Nem kérünk többet, de kevesebbel sem elégszünk meg, mint ami Európa más országaiban jár a kisebbségeknek - tette hozzá a KDNP-s politikus.

Rétváry Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára megköszönte néhány magyar településnek, amely szolidaritást vállalt az erdélyi helyhatóságokkal és kitűzte a székely zászlót, majd kijelentette, ha az uniós polgárokat egyenlő jogok illetik meg, akkor ha egy katalánnak joga van Spanyolországban a területi autonómiához, úgy egy székelynek is van joga Romániában.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője Bajnai Gordon volt miniszterelnök gazdasági programhirdetését támadta, mondván: olyan ember hirdeti ezt a programot, aki Gyurcsány Ferenc mellett felelős az ország tönkretételéért. Kettejük ténykedése után például rekordot döntött az államadósság. Bajnai Gordon valószínűleg ma ugyanazt tenné, mint miniszterelnöksége idején, ám - Rogán Antal attól tartott, hogy - ezt nyilvánvalóan nem vallaná be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×