eur:
388.62
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Demján Sándor: Az EU-nak a megújulásra kellene koncentrálnia

Elkerülhetetlen konfliktus lesz az Európai Unió keleti és nyugati része között, mivel a források nem elegendőek a keleti régió felzárkózásához, a térségben nincs tőke, nem tud fejlődni - mondta a Munkáltatók és Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Demján Sándor szerint az Európai Uniónak a gazdasági krízisben a megújulásra kellene koncentrálnia.

Példaként említette, hogy miközben a demokrácia elveit rögzítő amerikai alkotmány 127 mondatból áll, addig az EU 8300 mondatban szabályozza a tyúktartást.

Ha egy szervezet ilyen krízisben ennyi energiát pazarol, ott baj van, meg kellene újulnia - mondta. Demján Sándor szerint miközben a világ 70 százaléka gyarapodik, a "fehér civilizációval van baj", társadalmi aránytalanságok miatt.

Európa termeli a világ GDP-jének egynegyedét, és szociális juttatásra a GDP-jének több mint felét költi, ami aránytalanságot mutat a termelésben részt vevők és részt nem vevők között - mondta.

Az üzletember szerint a hét eleji dollárkötvény-kibocsátás nagyszerű dolog hosszú távon, és mérföldkő abban a tekintetben, hogy a hitelminősítői véleményekkel szemben Magyarország forrást tudott szerezni.

Hozzátette: Magyarországnak növekednie kell, és nem az államadósságot kell csökkenteni, hanem növekedéshez vezető fejlesztéseket, beruházásokat kell indítani, ezáltal ki lehet nőni az adósságot.

Megjegyezte: a kormánynak megvan a szándéka a beruházások élénkítésére, de a hazai vállalkozások tőkeszegények.

A társadalmi irigységen túl kell lépni, és tőkét kell adni a hazai kis- és középvállalkozásoknak, hogy be lehessen indítani a gazdaságot - mondta Demján Sándor.

Az euró bevezetésével kapcsolatban megismételte korábbi véleményét, miszerint Magyarországon eurót akkor szabad bevezetni, ha az ország megközelíti az Európai Unió egy főre jutó GDP-jének 90 százalékát. Ha Magyarország bevezette volna az eurót, akkor még inkább visszaesett volna a magyar gazdaság - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×