eur:
385.59
usd:
354.96
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Így reformálnák meg a vagyonnyilatkozatokat

A vagyonnyilatkozatok nagyobb átláthatóságára és tényleges ellenőrzésére lenne szükség a Transparency International szerint.

Ma a vagyonnyilatkozatok nem alkalmasak arra, hogy az adófizetők ellenőrizhessék, hogy a köztisztviselők nem gazdagodtak-e illegálisan - mondta az InfoRádiónak, a Transparency International jogi vezetője. Ligeti Miklós szerint tarthatatlan, hogy a XXI. században kézzel írott, szkennelt dokumentumként feltöltött iratokból jóformán csak grafológusok segítségével lehetne tájékozódni a megállapított, bevallott vagyonokról.

Ligeti Miklós szerint egységes digitális tartalommal, elektronikusan kitöltött formában kellene a vagyonnyilatkozatoknak a világhálóra kerülniük. Ebből egy gépi olvasásra alkalmas kereshető adatbázis kerülne kialakításra, amiből személyre, évre, időpontra, vagyontárgyra lehetne leválogatásokat végezni - tette hozzá.

A Transparency International jogi vezetője ezeket az új típusú vagyonnyilatkozatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal ellenőriztetné.

Ligeti Miklós aláhúzta: a nyilvánosság önmagában ugyanis nem elegendő, ellenőrzött vagyonnyilatkozati rendszerre van szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×